7. maj, 2016

Kosläpp

 

Kosläpp eller betessläpp är ett säkert vårtecken och har under 2000-talet blivit ett populärt nöje för barnfamiljer och tycks bli allt populärare. 2005 uppskattades ett tusental besökare vid sådana evenemang och föregående år (2015) var besökstalet cirka 165 000 personer.

Ett kosläpp är när bönderna släpper ut sina mjölkkor på grönbete.  Kosläppen sker alltid på våren men tidpunkten kan variera beroende på vilken landsända det är, d.v.s. tidigare i Skåne än i Norrland. Numera har de utsläppta korna gett upphov till rena jippon eller folkfester, med servering, varmkorv etc. Frågan är om det t.o.m. förekommer entréavgift på vissa ställen.

De flesta mejerier med självaktning tycks anordna kosläpp som t.ex. SkånemejerierNorrmejerier och Arla. SVT direktsände (7 maj) kosläppet på Kåhögs gård utanför Göteborg och Svalövs naturbruksgymnasium filmade sitt den 20 april. Ytterligare ett från Tenhult den 1 Maj 2016. På filmerna kan man se de utsläppta kornas ystra glädjeskutt och krumsprång. Dessa begivenheter kan dock vara behäftade med vissa smittorisker för besökarna och Länsstyrelserna har infört vissa besöks- och hygienregler som måste följas. Om så sker kanske även besökarna blir glada som en kalv på grönbete.

Kommer detta år få nytt publikrekord måntro?🙂