21. mar, 2016

Rocka sockorna

Ser du flera personer med udda strumpor i helgen eller idag, har det sin förklaring.  Det är nämligen ”rocka sockorna” detta datum.

Sedan några år tillbaka har man i USA på denna dag omaka strumpor om man vill bejaka olikheter och minska utanförskapet för alla de med Downs syndrom. Anledningen är att det är  FN-dagen World Down Syndrome Day – Internationella Downs syndromdagen detta datum.

 I Sverige startade det hela förra året (2015), när Vimmerbyflickan  Nathea Anemyr, med en storasyster som har Downs syndrom startade en Facebookgrupp. 100 000 tals svenskar tackade ja till att delta i ”Rocka sockorna i hela Sverige”.  En del bilder på sådana strumpor kan ses här. Med hashtagen #rockasockorna på instagram har ett stort antal bilder på sockor laddats upp.  Förra året taggades drygt 1 600 bilder som i år slogs med det tiodubbla.

Men det finns fler bilder som uppmärksammas denna dag. På Fotografiska öppnas utställningen Ikoner, en utställning om rätten att få finnas. Utställningen som består av 21 porträtt, är ett samarbete mellan Fotografiska for Life, Glada Hudik-teatern och Aftonbladet. Utställningen visas under perioden 21 mars – 5 juni.