14. mar, 2016

Pinit värre!

I dag är det den 14 mars, som brukar kallas för Pi-dagen men även  matematikens dag.  Det är en temadag som främst tillägnas talet pi  (π, ≈ 3,141592653589793…).

Talet Pi avrundas oftast till 3,14. Enligt amerikanskt datumformat skrivs den 14 mars som 3/14.

Om man i stället avrundar talet med fyra decimaler får man 3,1416 som med lite fantasi skulle kunna läsas som 14 mars 2016. Vilket gör dagen lite speciell just i år. Nästa gång fenomenet återkommer är först om 100 år.

 

Dagen firades första gången på museet Exploratorium i San Francisco. Dagen firas oftast med pajer och pizzor för att dessa innehåller pi (på  engelska låter pi likadant som ordet pie=paj) och för att båda dessa maträtter är cirkelformade. Det beror även på att pi representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Den 12 mars 2009, beslutade USA:s representanthus att Pi-dagen skulle vara en nationell minnesdag.  I dag uppmärksammas dagen världen över.

I Sverige arbetar bl.a. Sveriges Matematiklärarförening och Vetenskapens hus för att uppmärksamma matematik i allmänhet och  Pi i synnerhet.

Det finns till och med mästare i Pi-decimaler. I helgen satte studenten Jonas von Essen, nytt svenskt rekord inför publik och kontrollanter på Tom Tits Experiment i Södertälje,när han radade upp 13 208 decimaler på fyra och en halv timme. Han lärde sig 15 000 decimaler på mindre än två månader. Hur han gjorde kan du läsa här. Det Europeiska rekordet av memorering av talet pi innehålls enligt Pi World Ranking list av Daniel Tammet. Världsrekordet i snabb huvudräkning lär dock hållas av Alexis Lemaire.

Själv har jag svårt för att komma ihåg siffror. Telefonnummer och Pin-koder som ständigt byts ut är en ren pina och ibland pinsamt värre. 3,14  (med två decimaler) har jag trots allt kommit ihåg. 🙂

 (nej jag har inte skrivit fel i rubriken, det var med avsikt).