7. jan, 2016

Alla dessa dagar

Alla dessa dagar…. då menar jag förstås den uppsjö av de möjliga och omöjliga eller tveksamma temadagar som finns idag. För att inte nämna de direkt fåniga. Det finns ett mycket stort antal dagar som avser mat och bakverk. Kanelbullens dag (krax 4/10) som de flesta känner till har fått konkurrens av kardemummabullen (krax 15/5). Utan överdrift kan man säga att det råder inflation inom detta område.

En bok i ämnet alla dagar du inte visste fanns, med namnet 365 : hela årets traditioner, folktro och nya temadagar, finns kanske att låna på biblioteket.

Det finns till och med en temadagens dag som infaller idag den 7 januari.  Dagen lär ha till uppgift att uppmärksamma andra temadagar under året.

Vilka dagar uppmärksammad då? Till och börja med finns ju alla tidigare märkeshelg- eller helgondagar. Nästa kategori är ju dagar instiftade av FN. Andra dagar uppmärksammas av olika organisationer eller liknande. Andra typiska dagar är mors- och fars dag, alla hjärtans dag  etc.  Förutom FN:s temadagar finns det inget officiellt register över existerande temadagar. Men en förteckning  över ett antal dagar finns här.  Det finns heller inga regler eller bestämmelser över instiftandet. Det är således möjligt för alla att  instifta en ny temadagHur detta går till går att läsa hos temadagar. se.

Många har koll på temadagarna, här en kalender i ämnet för året 2016.

Flertalet av årets dagar har en eller flera teman på en och samma dag, här är topplistan för året 2015.

Antal

datum

anmärkning

   9

15 oktober

Varav 3 som avser viss veckodag i månaden.

   7

13 maj

 

   6

10 oktober

 

   5

Finns på 9 olika datum

 

   4

Finns på 15 olika datum

 

 

Hur ser då den 15 oktober ut i detta avseende för året 2015. 

Nedanstående teman förekommer för  detta datum.

  •  Internationella beröringsdagen

 

 

 

 

 

 

3:e torsdagen i oktober

3:e torsdagen i oktober

3:e torsdagen i oktober

 

Alla dessa dagar

Dikten ”förlusten” av Stig Johansson lyder"Alla dessa dagar som kom och gick / inte visste jag att de var livet".  Dikten lär ha inspirerat till Kjell-Olof Feldts memoarer med namnet ”Alla dessa dagar” Det finns gott om ordspråk med liknande lydelse.

Alla dessa dagar är även namnet på en blogg av Carl Bildt.

 

Själv är jag något ambivalent till ämnet. Å ena sidan tycker jag att det gått troll i fenomenet, å andra sidan finns det något att beakta. Hur som helst innebär det ju en möjlighet till uppslag till eventuella krax från min sida.🙂