11. aug, 2015

Att angöra en brygga

 

Att angöra en brygga är en sevärd svensk filmklassiker med 50 år på nacken (1965) av Hasse & Tage. Filmen bygger i stort på den så viktiga kombinationen kräftor och snaps. (se tid. krax 9/8, 10/8).

Filmens handling beskriver ett sällskap som ordnat en kräftskiva på Ensamholmen, långt ut i Stockholms skärgård.  Fyra mycket ovana seglare är på väg till holmen, där de tre övriga väntar med nykokta kräftor. Ombord på båten finns spriten. Medan skymningen faller gör besättningen mer och mer desperata försök att segla båten ända in till bryggan för att lägga till. De som befinner sig på land försöker undsätta sina vänner men hindras av den ilskna och asociale fiskargubben Garbo som också bor på holmen. Till slut är alla så desperata att man äter kräftorna i land, utan brännvin och på båten konsumeras spriten utan kräftor. Filmens musikaliska behållning är Monica Zetterlunds tolkning av att angöra en brygga som kan avlyssnas här.

Att angöra är en sjöterm med en något oklar betydelse och många tråkiga kritiker anser att man i filmen använder ordet på fel sätt.

Förmodligen har man i filmen medvetet använt den felaktiga termen (roligare så). I en senare intervju har författaren Hasse Alfredsson, självkritiskt berört ämnet och menat att det var felaktigt ur strikt sjöspråksvinkel. En båt angör en kust, däremot inte en brygga. Att anlöpa en bygga skulle ha varit mera korrekt.

 Vilka förvecklingar eller kritik skulle inte dyka upp med ordet anlöpa, vilket har flera  betydelser. Kanske bryggan då var anlupen av något. Filmens titel är perfekt.🙂