14. jun, 2015

Hovdräkt

I några bildsekvenser från gårdagens bröllop skymtades en hovdräkt. Dräkten stammar ur den nationella eller svenska dräkt som Gustav III skapade 1773 och införde under sin tid som kung i slutet av 1700-talet.

Dräkten ska inte förväxlas med sverigedräkten som skapades i början av 1900-talet av helt andra orsaker. (Se krax 5 juni).

Den nationella dräkten skulle bäras av adeln och borgerskapet. Anledningen var frihetstidens lurendrejeri med priser och de förmögnas överdådighet och dyra klädesimport. Detta kombinerat med det kostsamma och ständigt växlande modet, hade skapat stora ekonomiska problem för vissa grupper och påverkade andra samhällsgrupper på ett negativt sätt, varför man såg en anledning till att stävja detta.  

Bärandet av dräkten blev aldrig påbjuden, men från år 1778 uppmanades adeln och borgerskapet att bära den. Uppmaningen mottogs med mycket blandade känslor och protester då den inte gick i linje med det övriga modet i Europa. Dräkten var i allmänt bruk under Gustav III:s regeringsår och det första decenniet under Gustav IV Adolf, men kom därefter att till stor del gå ur bruk.

Den kvinnliga dräkten i svart med randiga puffärmar levde kvar som hovdräkt vid representation till och med 1950 och vid riksdagens högtidliga öppnande t.o.m. 1974. Dessa svart/vita hovdräkter bars av de kungliga damerna, hovdamerna och stadsrådinnorna.  

Sedan 1988 bärs hovdräkt endast av hovdamer till gala och är av mörkblå sammet med gallerärmar i vitt. Bilden överst visar grevinnan och f.d. statsfru Alice Trolle-Wachtmeister i denna dräkt.  Nedan hovdamer och statsrådsfruar i den äldre svartvita dräkten.