20. maj, 2015

Pruttgås

 

 Det var den vitkindade gåsen det var fråga om på gökottan (18 maj).

Både kanadagåsen och den vitkindade gåsen är främmande arter som inte tidigare funnits naturligt i Sverige utan är inplanterade. Båda arterna ökar i landet.

 

Den vitkindade gåsen liknar till utseendet också prutgåsen, varför jag tagit mig friheten och gett gåsen öknamnet ”pruttgås” därför att den smutsar ned så mycket. (Efter lite sökning på webben visar det sig att även fler tycker att pruttgås är ett lämpligt namn). 🙂 

Gässen blir allt fler och har blivit ett större problem än kanadagåsen. Den förstör åkermark, parker, badplatser, golfbanor samtidigt som EU:s regler hindrar den skyddsjakt som skulle behövas. Över hela Skansen flyger de vilda och frigående vitkindade gässen bland besökarna och har även attackerat barn. Stiftelsen Skansen har nu fått tillåtelse av länsstyrelsen att utföra skyddsjakt på gässen. Även Sollentuna har begärt skyddsjakt. I Nacka anses gässen vara en ren sanitär olägenhet och att bakteriehalten ökar i badvattnet p.g.a. gässen. 

De vitkindade gässen ska inte förväxlas med kanadagäss, som är mycket större och som inte är flyttfåglar. De uppträder i större flockar än kanadagässen. Förutom den mängd spillning de lämnar efter sig  på gräsmattorna, ruggar de även på sommaren vilket resulterar i en mängd dun och fjädrar.

Det är denna grupp gäss som främst orsakar konflikter med människan på gräsmattor intill stränder och parker. De vitkindade är en ovanlig art som häckar i Sibirien. Arten är fridlyst. EU:s fågeldirektiv (1979) upprättades under en period när arten var något mer ovanlig men har inte ändrats sedan dess.

De vitkindade gässen är ganska nya i Sverige, och fanns från början bara på Skansen. Men på 1970-talet vingklippte Skansen inte alla sina gäss, och ett antal flög iväg. Sedan de släpptes lösa från hägnet på har de också häckat på Fjäderholmarna och på Djurgården samt på Laus holmar utanför Gotland. När de sedan flyttade tog de med sig fler och fler fåglar tillbaka varje år, och stammen bara växte. En markant ökning av häckande par konstaterades 1994 och ytterligare ökning 2002. Sedan har det eskalerat och blir bara fler och fler och arten finns inom hela Storstockholmsområdet. Men om man slår ut antalet över hela landet finns det dock inte så mycket vitkindade gäss i Sverige, och därför är de fridlysta.

Enligt Nationalstadsparkens hemsida är gässen en tillgång. Vad ska man tro…..🙂