sQatas boning

Skatbo, gammal skolplansch

  • Kinesiska skator

  • Det kinesiska tecknet för skata

Gammal skolplansch

Varför sQata? Och vem är sQata?

Men varför, i hela fridens namn, kallar jag mig för skata, och dessutom stavat med Q?

Redan som barn var jag fascinerad av skator, det är ju vackra fåglar. En favoritfågel faktiskt.

Under 70-talet då många var intresserade av flower power, new age och annat flum var det vanligt att man hade sina favoritdjur, kraftdjur, totemdjur  och annat. Det vimlade av delfiner och vargar och björnar bland dessa djur. 

Personligen var jag väl inte så intresserad av detta ämne, men fick av en tillfällighet ett s.k. ”seriöst” erbjudande att via en shaman, ta reda på mitt totemdjur. Jag berättade inget om min favoritfågel. Jag visade mig även öppet skeptisk till  idén om totemdjur. Medverkade trots detta i den trumsceremoni som genomfördes. Vilket totemdjur konstaterades  då för mig? Jo, skatan d.v.s Pica Pica. Detta var enligt shamanen inte en tillfällighet, utan bevisade bara att han träffat rätt.

Under senare delen av 90-talet, deltog jag livligt i en av Passagens "flamsiga" chattar under pseudonymen sQata. Namnet Skata var där redan upptagen av någon annan. Men då jag tidigare använt mig av detta alias så ändrade jag bara stavningen lite.

Jag förekom även på  wikin  ”Susning”  som tyvärr senare lades ner. Jag figurerade även på humorsidan "Absolut Citron" under detta namn. Så varför inte fortsätta med namnet.

Skatan är enligt kinesisk filosofi en lyckofågel och starkt förknippad med yin och yang (kanske med anledning av sin svart-vita fjäderdräkt). I västerlandet är skatan en olycksfågel och där förknippad med diverse skrock.

Skata är även en nedsättande benämning på en ful, gammal eller oattraktiv kvinna, således en riktig tant. Förr stavades kvinna ofta med Q (quinna). Att använda bokstaven Q med versaler anses även lite "stroppigt", så varför inte. Dubbelbottnat och bra, och enligt min mening beskrivande. (Mer om bokstaven Q  under dagens krax den 9 maj 2015)

I samband med användningen av detta nick, fick  jag ju en hel del kommentarer angående namnet. Både roliga, men även plumpa och fåniga. Men framför allt tjatiga.

Jag beslöt då att  sammanfatta dessa i rimmad form (2001) och ger här några exempel på detta under fliken rimmad skata.

 

Mera verser.

Hos  humorsidan Absolut Citron, förekom tidigare en gästbok med möjlighet att skicka in limerickar och annat. Här förekom en regelrätt diskussion med bl.a.  inlägg angående staden Trosa, där jag bidragit med några alster. Huvudsakligen rimmat på s.k. lingonvers. Några av dessa texter finns här.

En annan humorsajt varYttermera, som nu tyvärr är nedlagd. I den fanns bl.a. stilövningar på Ekorrn satt i granen (obs.trög länk) till en början 70 st men enligt uppgift totalt 219 st. Av dessa finns 194 st bevarade under en annan sida Jag har av en slump hittat nr 200. Var finns resten?

Mitt eget alster har själv lyckats spara. Se under Ratatosk. Naturligtvis måste ju även vargen komma till tals. Jag har därför valt enurban sådan.

De verser jag har presenterat här kan förefalla tämligen gamla. Varför då då? Jag har faktiskt åstadkommit fler men det mesta har tyvärr försvunnit i en tidigare datakrasch. Detta gjorde att jag en tid tröttnade på detta ämne. Tråkigt men lärorikt. Jag har inte och kommer förmodligen inte att Q:a någon i några Q-verser..

En del av mina rim och verser  finns i undersidorna till denna sida.  Finns i listen ovan.

Hem