18. jun, 2015

Blå måndag

Blåmåndagen kallas måndagen i stilla veckan eller påskveckan. Namnet kommer från tyskans "Blauer Montag", kanske från den tid då man under fastlagen klädde (sydtyska) kyrkor i blått, vilket i själva verket var svart. I äldre tider gjorde man ingen större skillnad mellan mörkblått och svart. Fastlagstiden var även en tid för karnevaler och upptåg varför denna måndag även kom att betraktas som en fridag. I danska och norska språket har dagen denna betydelse.

I engelska språket är blue (blå) en beskrivning av att vara nedstämd eller ledsen, vilket även har gett upphov till musikstilen blues. ”Blue monday” är på engelska synonymt med baksmälla.  

Blå måndag är även namnet på de blues- och jazzkvällar som Skansen anordnar under 8 måndagskvällar från den 29 juni till den 17 augusti. Det går även bra att ha med dansskorna då det är storbandsdans med Kronlunds orkester på Galejan.

 Många yngre förmågor som dansar swing, tar sig dit, så det kan gå livligt till. Dom brukar vara nyktra så någon "blue monday" är det nog inte på Skansen.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.