2. jun, 2015

Anilin- och tjärfärger förr och nu

Efter William Henry Perkins upptäckt av den lila färgen mauve 1856 gick utvecklingen snabbt för den organiskt kemiska industrin.  Även Perkins professor von Hofmann intresserade sig för ämnet och lyckades knäcka koden för anilinet vilket banade väg för en mängd nya anilinfärger. 1858 kom en praktisk metod för att framställa anilinrött. Denna röda färg användes bl.a. för att färga rödsprit. 1861 upptäcktes anilinblått, anilingrönt och anilinsvart, magenta och fuchsia (fuksin).  Fler färger i SAOB 1898.

Tjärfärgämnena blev grunden för den tyska kemisk-tekniska industrin med ett flertal tillverkare:

1863

Tjärfärgsfabriken Bayer

1865

Badische Anilin & Soda-Fabrik (BASF)

1867

Actien-Gesellschaft für Anilin-Fabrikation (Agfa)

1904

Den röda fuksinfärgen var billig att framställa och därför populär. Men det var inte enbart frid och fröjd. I början av 1870 kom plötsligt rapporter, att folk arsenikförgiftats. Under den heta sommaren 1884 kunde The Times berätta, att allt fler damer fick behandling för otäcka hudutslag och man började misstänka anilinfärgerna. Tester visade att de billigare varianterna som tillverkades, var säkra i torrt tillstånd men oxiderades till arseniksyra av regn och svett.  Värre var det i färgfabrikerna där orent färgämne kunde förgifta arbetarna. I många länder förbjöds denna röda färg helt.

Enligt Nordisk Familjebok (1904) delades anilinfärgerna in i 4 huvudgrupper:


Grupp

Ämnen

1

Rosanilin

Ämnen som uppstår ur anilin och toluidin genom oxidation

2

Ämnen som uppstår genom oxidation av anilin och paradiminer

3

Indulin-nigrosin

Omsättning mellan anilin och andra ämnen

4

Azo

Ämnen som kan härledas från anilin- och toluidins diazoteringsprodukter

 

De färger och färgämnen som framställdes var bl.a.

grupp

Färg

Benämning

1

Anilinrött

Fuksin, azalein, solferino, magenta, rosein


Blått

Anilinblått, Hofmanns violett


Grönt

Jodgrönt, metylgrönt, aldehydgrönt


Svart

Anilinsvart

2

Grönt

Olika gröna nyanser


Rött

Olika röda nyanser

3

Blå-svart

Violett, blå, svarta


Grönt

Malakitgrönt, bittermandelgrönt

4

Diverse

AZO-färgämnen

 

 Idag bearbetas de kemiska tjärfärgämnena som anilinfärger, azo-färger, fenolfärger, antracénfärger på ett annorlunda syntetiskt sätt.

Namnet azo kommer av en grupp kemikalier de har gemensamt. Idag finns flera hundra azofärger. Ett 50-tal får användas i kosmetika och ett 10-tal är tillåtna i livsmedel.

Azofärgämnena är av tradition vanliga som  livsmedelstillsatser. Eftersom dessa anses ge upphov till allergiska reaktioner blev ett flertal förbjudna i Sverige. År 1999 infördes dock EU:s regler i Sverige. Detta innebar att 4 tidigare förbjudna azofärgämnen  åter blev tillåtna som tillsatser. Våren 2008 beslutade Danmark och Storbritannien att strunta i EU-reglerna och rensa ut azofärgerna på egen hand. Både där och i Sverige har stora livsmedelskedjor börjat att ta bort livsmedel med azofärger ur sitt sortiment.

 

Striden om livsmedelsfärgerna är väl inte slut än, har jag förstått.🙂

 

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.