8. aug, 2015

Poppis med loppis

Idag den 8 augusti är det loppmarknadens dag. Intresset för loppis har ökat inte bara i Sverige, utan världen över. De flesta stora städer har Loppmarknader, vissa öppna alla dagar, andra en viss dag i veckan. Den mest kända Loppmarknaden som även är världens största i sitt slag är Paris största loppmarknad  Marché aux Puces i Clignancourt med c:a 3 500 försäljare. Andra kända stora marknader finns i London. Londons mest besökta marknad är Camden Market och Portobello Market har funnits i närmare i en eller annan form i nästan 300 år.  Även Köpenhamn har ett flertal klassiska loppmarknader.  I Stockholm har sedan några år denna form av loppmarknad funnits vid Hornstull, och är öppen på söndagar från maj till september. En annan större loppmarknad finns sedan länge i Vårberg

Vad innebär då loppmarknad? Själva namnet lär komma av att de kläder som bytte ägare vid de första loppmarknaderna påstods innehålla loppor.  Det finns olika typer av loppmarknader.

Den första och största varianten är den som beskrivits ovan. På dessa marknader finns bord att hyra eller ha med sig, där företag eller privatpersoner sköter sin försäljning.

En annan form är försäljning från butikslokal av något slag. Antingen i form av ”prylbod” eller som secondhandbutik. Många av dessa drivs av någon välgörenhetsorganisation.  En finare form är vintagebutiken.

Ytterligare former är de av mera tillfällig art och som brukar benämnas garageloppis, flyttloppis, gårdsloppis, bondloppis, kvartersloppis, bloppis, drive in-loppis, bakluckeloppis eller liknande.

Den senare varianten backluckeloppis eller drive in- loppis, enligt engelsk modell, har blivit en alltmer vanlig sommarföreteelse. Återkommande backluckeloppis  anordnas i Stockholm dels i Täby och dels i Hågelbyparken

På flertalet loppisar gäller betalning med kontanter, vilket kan vara ett problem för både säljare och köpare i dagens kontantlösa samhälle. Som säljare innebär det att ha växelpengar så att det räcker.

Vintage och second hand har beskrivits både i diktad och musikalisk form.  Bo Zetterlind har skrivit dikten Loppmarknad, texten finns bl.a. här.

Som musik finns ju ”poppis på loppis” med Vera Nord, eller  raplåten ”2 km loppis”. En klassiker är väl  ”Second hand Rose” med Barbra Streisand (Funny girl 1968) eller med Fanny Brice (1921).

Naturligtvis finns det även TV-program i ämnet.  Dels det engelska programmet Inred med loppis med Kirstie Allsopp som inreder med  loppis- och gratisfynd och dels Picker Sisters som handlar om två kvinnor som åker runt i USA för att hitta prylar att sälja vidare.  En annan variant på temat är den brittiska TV-serien Antiques roadtrip (2013)  där två antikexperter åker runt och köper antikviteter som sedan säljs på auktion den som lyckas bäst vinner.

Jodå, jag har både sålt och köpt grejer på loppis. Själv kan jag väl närmast beskrivas som en loppispryl, nämligen bättre begagnad.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.