23. jun, 2015

Allsång

Allsång är en företeelse som innebär att en grupp människor sjunger unisont i sånger som är bekanta för de som deltar. Vanliga tillställningar för allsång är fester, kräftskivor och liknande. Historiskt sett har allsång förekommit i skolan och diverse sociala rörelser.

I samband med unionsupplösningen med Norge 1905 bildades föreningen Samfundet för unionsång (SUS). Alice Tegner redigerade sångboken ”Sjung Svenska Folk" för att användas för dessa allsånger eller stamsånger som de även kallades och som var obligatoriska i musikundervisningen ända fram till 1956. Den har funnits i olika färger beroende på utgivningsår.

Inför landskampen i fotboll 1927 anordnade revykungen Ernst Rolf allsång med publiken på Stadium i Stockholm. Detta år hade Dagens Nyheter lanserat det engelska begreppet ”community singing” vilket blev till allsång på svenska.

1935 anordnades ”Sångens dag” på Skansen, med Sven Lilja som allsångsledare. Detta blev populärt och Lilja anlitades även för kommande säsonger. 1938 revs den gamla musikpaviljongen som ersattes av Sollidenscenen och allsången var en succé. Allsången försvann för ett tag i samband med att Lilja avled 1951.

 1956 kom allsången tillbaka igen med Egon Kjerrman som 10 år framåt ledde programmet ”Sjung med Egon”. Senare ledde han radioprogrammet ”Bäste man på Skansen” som även innehöll frågesport med Bengt Feldreich som programledare. Musikutbudet var nu modernare och innehöll även schlager. Han myntade även uttrycket ”jag sjunger hellre än bra”.  Under 50-talet fick programmet en töntstämpel och intresset svalnade.

Allsång på Skansen

1974 leddes Allsång på Skansen av Bosse Larsson. 1979 började programmet att sändas i SVT1. Under 1980-talet förekom programmet mera sporadiskt för att 1990 bli ett reguljärt återkommande program.

 1994 övertog Lasse Berghagen rollen som programledare, en roll som han innehade till 2003. I samband med sitt övertagande som programledare introducerade han även sin egen  ”Stockholm i mitt hjärta som signaturmelodi. Det går att lyssna på den här.

Efter att ha varit praktikant några gånger hos Lasse blev Anders Lundin programledare 2004 och var det fram till 2010 när han efterträddes av Måns Zelmerlöw som i sin tur efterträddes 2014 av nuvarande programledaren Petra Marklund. Det har naturligtvis varit en del skandaler i programmet under åren men signaturmelodin är densamma och det går att höra den här (2011) med  Måns Zelmerlöv, Björn Skifs, Loa Falkman, Peter Jöback.

Lotta på Liseberg

Andra TV-kanaler har nappat på konceptet och 2004 startade allsång på Liseberg i Göteborg, med Lotta Engberg som programledare. Från 2009 direktsänds programmet av TV4 under namnet Lotta på Liseberg. Vid årets säsongspremiär (2015) framfördes programmets nya signaturmelodi ”Vi sätter färg på Liseberg” skriven av Lasse Berghagen. Händelsen har i media beskrivits som en kupp. Det går att se inslaget här.

Allsång på gränsen

Allsång på gränsen är ett norskt allsångsprogram från Fredrikstens Fästning i Halden och som sedan 2007 sänds av TV2 Norge. Sedan 2011 sänds programmet även i Sverige på kanal 7.

Förutom de program som sänds i media förekommer ju allsång på andra platser. Publik allsång har tidigare förekommit även på andra ställen som i Gränna, Växjö och Sundsvall. I Sundsvall med Kjell Lönnå som programledare. Idag finns även annan konkurrens bl.a. med sing-along-Sundays vid Djurgårdsbrunns värdshus.

Själv är jag ingen allsångsfantast, men jag har upplevt ”Sjung Svenska Folk” i skolan. Det häftet hade ett rött omslag har jag för mig.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.