4. jul, 2015

Spökjakt

Spökjakt i TV

Olika former av ockulta eller paranormala fenomen med medier har under senare år varit ett ämne för olika filmer och TV-serier.  Dels amerikanska långkörare som ”Medium” (2005-2011). Avsnitten kan dock fortfarande ses i repris på TV4-play. Eller Ghost Whisperer 2005-2010. Avsnitten från 2008 går som TV-repris i 7:an.

En annan modell är där TV-program visar hur medier medverkar till att lösa olika mordfall. Exempel på detta är ”Sensing murder”, en Nyzeeländsk dokumentärserie från 2010, eller den amerikanska serien  ”Medium i lagens namn” från 2013- 2014. Den går att se på TV4- play.

Ytterligare en modell är där ett medium besöker en person eller familj som besväras av spöken. Exempel är bl.a. den kanadensiska serien ”Rescue Mediums” från 2006. Det svenska namnet var  Osaliga andar. Ett annat är den danska serien från 2014, ”Andarna vänder tillbaka”. Den svenska varianten med nya avsnitt, är förstås ”Det okända” som sänds i 7:an.

"Livet på andra sidan" varen svensk programserie från 2012 i åtta delar som handlar om tre svenska mediers annorlunda liv och arbete. Enligt en Novus-undersökning kan var 5:e svensk tänka sig att få kontakt med eller bli av med andar via ett medium.  Å andra sidan är det betydligt fler som starkt ifrågasätter ämnet.

Spökvandring

Stadsvandringar med spöktema är en populär företeelse i Stockholm. Den vanligaste platsen är givetvis Gamla Stan, men även andra stadsdelar förekommer. En av arrangörerna kallar sig Stockholm ghost walk som erbjuder en 90 minuters historisk vandring med legender, mord och spöken. En annan arrangör är promenadteatern som förutom teater bjuder på spökvandring, där skådespelaren och historiekännaren Mikael ”Mike the Poet” Andersson sedan 1997 anordnat spökvandringar.

Det finns ett antal webbsidor som lockar med spökvandring. Några exempel :Spökbloggen,  Spökwebben och spökvandring,

Spökhus

Spökhus, spökslott och spökhotell är även platser man kan besöka. En ny bok i ämnet är Hemsökt: spökerier i Stockholms län av Petter Inedahl.  Boken beskriver 100 platser där det lär spöka.

En form av spökhus är den form som finns på Nöjesfält och tivolin. Gröna Lund har i år (april) öppnat sin senaste attraktion, House of Nightmares, som enligt deras egen beskrivning är den mest skrämmande de någonsin byggt. Här finns inga nödutgångar, man måste passera genom alla husets rum till en kostnad av 60 kronor. Tydligen prisvärt, då huset redan lär vara populärt. (jfr. tidigare krax 30/6)

Spöktåg

Gröna Lund har förstås även ett spöktåg, kallat Blå tåget, först skapat 1935 men ombyggd två gånger dels 1980-1982 samt senast 2010-2011, För varje gång något mer skrämmande.

Ett annat spöktåg är enligt vissa källor, det tunnelbanetåg som kallades SilverpilenTåget som bestod av 8 vagnar var en prototyp med en kaross av olackerad aluminium. Tåget användes under perioden 1966- 1996 och skrotades i slutet av 1990-talet. Tåget förekommer i olika skrönor och vandringssägner. Och lär ha uppkommit efter ett avsnitt av rysarföljetongen ”Kalla Kårar” i Sveriges radio i början av 1980-talet.  Men hur uppkom den?

Ett udda tåg kombinerat med spökstationen Kymlinge längs den blå linjen och spökhistorien var ett faktum. Stationen (mellan Hallonbergen och Kista) som aldrig blev färdigbyggd, påbörjades i samband med att man planerade att ett antal statliga myndigheter samt bostäder i området. En plan som sedan skrotades. Den halvfärdiga stationen har stått öde sedan dess. Planer har funnits på att åter bebygga området och att öppna stationen. Även denna plan har skrotats.  Detta på grund av den sällsynta fisken grönlingen som lever i Igelbäcken, vilket fått miljövänner att protestera mot alla byggplaner. Så spökhistorien lär väl leva vidare.

Kalla kårar har jag inget minne av att jag lyssnat på. Jag har däremot läst några av böckerna. Som barn var däremot radioserien ”mannen i svart” i mitten av 50-talet där Olof Thunberg läste spökhistorier och rysare, lagom skrämmande.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.