Pippi Långstrump på de sju haven är en svensk barnfilm  (SF) från 1970 av Olle Hellbom, med manus av Astrid Lindgren. Det är den andra långfilmen med Inger Nilsson i rollen som Pippi.  Kapten Långstrump spelades av Beppe Wolgers.

Pippi Långstrump på de sju haven är en svensk barnfilm (SF) från 1970 av Olle Hellbom, med manus av Astrid Lindgren. Det är den andra långfilmen med Inger Nilsson i rollen som Pippi. Kapten Långstrump spelades av Beppe Wolgers.

Carl Emil Pettersson
(1875-1937)

Han gick till sjöss som 17-åring kring 1892 och hamnade senare kring 1898 i Bismarckarkipelagen i Tyska Nya Guinea där han arbetade för det tyska handelshuset Neuguinea-Compagnie med huvudkontoret i Kokopo.

Under en resa i Stilla havet förliste Petterssons fartyg på juldagen 1904 utanför Tabar Island. Han tog sig i land nära byn Teripax på ön Simberi där han sedan började med koprahandel och lyckades skapa en egen kopraplantage som han också kallade Teripax. År 1907 gifte han sig med lokalhövdingen Lamys dotter, Singdo-Misses och de fick nio barn. En grannö heter Kurudu.  (kanske förebild för Kurrekurreduttön).

Carl Emil Pettersson
(1875-1937)

Han gick till sjöss som 17-åring kring 1892 och hamnade senare kring 1898 i Bismarckarkipelagen i Tyska Nya Guinea där han arbetade för det tyska handelshuset Neuguinea-Compagnie med huvudkontoret i Kokopo.

Under en resa i Stilla havet förliste Petterssons fartyg på juldagen 1904 utanför Tabar Island. Han tog sig i land nära byn Teripax på ön Simberi där han sedan började med koprahandel och lyckades skapa en egen kopraplantage som han också kallade Teripax. År 1907 gifte han sig med lokalhövdingen Lamys dotter, Singdo-Misses och de fick nio barn. En grannö heter Kurudu. (kanske förebild för Kurrekurreduttön).

Joakim Langer har skrivit två böcker om Carl E Pettersson, som anses vara upphovet till Efraim Långstrump, dvs. Pippis pappa. 

  • Kapten Kalle på de Sju haven
  • Kung Kalle av Kurrekurreduttön

 I samband med artiklar i dagspressen i april 2001, fick jag idén till nedanstående verser..

 Anmärkning:

Så här i efterhand kanske ordet ”negerkung”  inte var  så bra valt av mig.  Ska fundera ut om jag kan ändra ordet eller om jag ska tvingas plocka bort versen helt och hållet. Jag använde dock Astrids eget ordval, då detta var källan.

2014  ändrade SF och SVT  på SVT:s initiativ ordet negerkung till kung. Orsaken är att det nu 45 år gamla materialet ur böckerna idag kan verka stötande för en modern publik, särskilt då målgruppen är barn. Det mer politiskt korrekta NRK har valt att byta titel på  Pippis pappa från negerkung till söderhavskung.

Länkar till artiklar i ämnet mm:

Carl Emil Pettersson: hos Wikipedia

Joakim Langer upptäcker litteraturen: hos Svenska Dagbladet

Joakim reser i fiktionens fotspår: hos Dagens Nyheter

Negerkung tas bort i nya Pippi: hos Dagens Nyheter

Avrasifiering av Pippi Långstrump: hos Tidningen Kulturen

2002 –  Kapten Kalle på de sju haven, Joakim Langer teckningar av Martin Trokenheim
Bokförlaget Forum

Boken vänder sig till barn

2002 – Kapten Kalle på de sju haven, Joakim Langer teckningar av Martin Trokenheim
Bokförlaget Forum

Boken vänder sig till barn

En strandad sjöman vid ön Kurudu

fick negerkungsdotter till fru jú

med kopra och gull

fick kappsäcken full

Det är Pippi direkt, hördududu

Jämför med: Pippi Långstrump går ombord som är en barnbok av Astrid Lindgren och som publicerades i oktober 1946 av bokförlaget Rabén & Sjögren.

2002 –  Kung Kalle av Kurrekurreduttön – en resa i Efraim Långstrumps fotspår, Joakim Langer, Hélena Regius
Bokförlaget Forum

Boken vänder sig till vuxna.

2002 – Kung Kalle av Kurrekurreduttön – en resa i Efraim Långstrumps fotspår, Joakim Langer, Hélena Regius
Bokförlaget Forum

Boken vänder sig till vuxna.

En negerkung från ön Kurredutt

är som sjöman numera kaputt

nu med gullpengar ödslar

och palmerna gödslar

kan långt ifrån kallas bankrutt.

Jämför med: Pippi Långstrump i Söderhavet som är en barnbok av Astrid Lindgren och som först publicerades i oktober 1948 av bokförlaget Rabén & Sjögren.

 Åter sQatas boning     Hem

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.