Dagens krax

1. jun, 2016

Bilden är en månadsbild av Kerstin Frykstrand   

Se även: Januari  Februari  Mars  April   Maj    Juli    September  Oktober  November  December

9. maj, 2016

 Mamma Mu är inte bara en utsläppt ko. Hon är också uppsluppet lössläppt. Nej, Mamma Mu vill inte tugga och glo som en ko, nej hon vill prova på allt som människor gör. Vilken annan ko gungar, klättrar i träd, cyklar eller åker kälke?  Eller plockar vitsippor i stället för att äta dom! 

Mamma Mu och hennes kompis kråkan fyller som figurer 30 år, och har i bokform funnits i 25 år. Sedan i mars 2015 finns kossan även i serieform.

Mamma Mu och Kråkan är två figurer skapade av Jujja och Tomas Wieslander. Deras populäritet beror inte minst på Sven Nordqvists fina teckningar.

 

Mamma Mu debuterade först som en konstig ko på LP-skiva och i barnradion och senare även i julkalendern 1990. På SVT kan man se några avsnitt (8 min) med kossan. Det finns även en film (59 min) om Mamma Mu.

 Som sagt, Mamma Mu är inte bara en konstig ko hon är en häftig ko. Hon skulle nog uppskatta  kosläpp, men hur ställer hon sig till kobingo?🙂

8. maj, 2016

En annan typ av kosläpp (jfr 7/5) förekommer inom sport- eller sällskapsspelet kobingoKobingo liknar till viss del vanlig bingo men utspelas av naturliga skäl, bara sommartid, samt i ute i det fria. Spelplanen består av ett gräsfält, som helst bör vara grönt och frodigt. Fältet delas in i olika rutor där spelarna kan satsa pengar Därefter släpps en ko in på planen för att där beta gräs.

Kon måste förr eller senare producera en komocka. Spelet går ut på att i förväg gissa vilken ruta kossan släpper sin blaja. Den som satsat på den ruta där mockan hamnar blir vinnare. Kobingon kan dra ut på tiden, då det krävs en längre stund av betande och idisslande för att uppnå resultat i synnerhet som en s.k. sinko brukar användas.

Det är dock förbjudet att skrämma eller på annat sätt påverka kon. Många har även funderat över huruvida det kan vara förnedrande för kon att medverka i detta spel.

Vanlig bingo uppstod i början av 1960-talet men kovarianten är äldre än så även om den inte kallades så förr. Redan på 1940-50 talet spelades kobingo på lantmarknader och liknande. Kobingo förekommer mest i Storbritannien och Sverige. Inom Sverige är den mest vanlig i Norrland, där även officiella tävlingar är vanliga.

Själv spelar jag inte bingo, inte ens bingolotto och definitivt inte kobingo🙂.  

7. maj, 2016

 

Kosläpp eller betessläpp är ett säkert vårtecken och har under 2000-talet blivit ett populärt nöje för barnfamiljer och tycks bli allt populärare. 2005 uppskattades ett tusental besökare vid sådana evenemang och föregående år (2015) var besökstalet cirka 165 000 personer.

Ett kosläpp är när bönderna släpper ut sina mjölkkor på grönbete.  Kosläppen sker alltid på våren men tidpunkten kan variera beroende på vilken landsända det är, d.v.s. tidigare i Skåne än i Norrland. Numera har de utsläppta korna gett upphov till rena jippon eller folkfester, med servering, varmkorv etc. Frågan är om det t.o.m. förekommer entréavgift på vissa ställen.

De flesta mejerier med självaktning tycks anordna kosläpp som t.ex. SkånemejerierNorrmejerier och Arla. SVT direktsände (7 maj) kosläppet på Kåhögs gård utanför Göteborg och Svalövs naturbruksgymnasium filmade sitt den 20 april. Ytterligare ett från Tenhult den 1 Maj 2016. På filmerna kan man se de utsläppta kornas ystra glädjeskutt och krumsprång. Dessa begivenheter kan dock vara behäftade med vissa smittorisker för besökarna och Länsstyrelserna har infört vissa besöks- och hygienregler som måste följas. Om så sker kanske även besökarna blir glada som en kalv på grönbete.

Kommer detta år få nytt publikrekord måntro?🙂  

1. maj, 2016

Bilden är en månadsbild av Kerstin Frykstrand   

Se även: Januari  Februari  Mars  April    Juni   Juli    September  Oktober  November  December