Dagens krax

1. aug, 2016

Bilden är en månadsbild av Kerstin Frykstrand   

Se även: Januari  Februari  Mars  April   Maj  Juni   Juli    September  Oktober  November  December

1. jul, 2016

Bilden är en månadsbild av Kerstin Frykstrand   

Se även: Januari  Februari  Mars  April   Maj  Juni    September  Oktober  November  December

22. jun, 2016

Krusbärhar odlats i Sverige sedan 1500- eller 1600-talet men det är talesättet som är intressant. Blott Sverige svenska krusbär har är ett känt talesätt som ofta har transkriberats men ofta även misstolkats eller generaliserats. Både ironiskt, humoristiskt och på allvar. Förekommer idag mer än någonsin, i synnerhet i tidnings-artiklar. Här några exempel som jag hittat:

 ·         Blott Sverige svenska skatter har

·         Blott Sverige svenska språket har

·         Blott Sverige svensk byråkrati haver

·         Blott Sverige svenska kyrkan har

·         Blott Sverige svenska skolor har

·         Blott Sverige svenska värderingar har

·         Blott Sverige svenska dumheter har

·         Bott Sverige svenska medier har

·         Blott Sverige svenska sopor har

·         Blott Sverige svenska EU-regler har

·         Blott Sverige svensk vapenexport har

·         Blott Sverige svenska kvinnor har

·         Blott Sverige svenska invandrare har

·         Blott Sverige svensk islam har

·         Blott Sverige svenska minareter har

·         Blott Sverige svenska äpplen har

·         Blott Sverige svenska blåbär har (även lingon förekommer)

·         Blott Sverige svenska köttbullar har (serveras på alla IKEA-varuhus)

·         Blott Sverige svenska träleksaker har. (Om BRIO)

 

Ovanstående är bara några exempel, det finns fler… Orden kommer ursprungligen från Carl Jonas Love Almqvist och utgör sista raden i nedanstående poem som ingår i hans verk Om svenska rim (1838).

Hvem är väl den på jordens vida rymd, som njutit smaken
af krusbär och av stora, söta röda stickelbär,
Och som härvid ej ropar ut: jag aldrig smakat maken!
Mot det en skeppslast dumma appelsiner intet är.
Sjelf pomeranser
Jag föga anser.

Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
Vad visa kan Amerika?
Vad Asien? Vad allt Europa?
Jag trotsar öppet allihopa.
Men Skandinavien – det är alladar!
Blott Sverige svenska krusbär har.

Detta skrevs under den tid han var på flykt från Sverige och var bosatt i USA. Orden är delvis satir mot självförhärligande nationalism och delvis hemlängtan.   

Svenska krusbär är även namnet på en historiebok om Sverige och svenskar (1995) av Björn Linell och Mikael Löfgren. Boken handlar om nationalism, en recension finns att läsa här.

Sex, såpor och svenska krusbär är titeln på en bok av Leif Furuhammar  (2006). Boken handlar om TV-kanalernas utveckling, En artikel om boken finns här.

Svenska krusbär har idag även kommit att symbolisera något typiskt svenskt (nostalgi) som litteratur eller musik. Svenska Krusbär kallades också en programserie (1999-2002) med Bo Strömstedt som läser och berättar om svenska poeter och deras texter. Första avsnittet handlar om Almqvist.

Sommaren 2013 hade Expressen i samma anda, en kultursatsning kallad svenska krusbär. Först ut var poeten Bob Hansson.

På musiksidan gäller samma sak. Hos Radiofy har man musikgenren Svenska Krusbär, vad annars. Listan talar för sig själv.

Det finns fler vanliga citat av Almqvist. Här är några:

  • Hata brottet men älska brottslingen.
  • Två ting äro vita - oskuld -arsenik (Tintomara- Drottningens juvelsmycke)

Mer om Almqvist finns bl.a. att läsa här eller här.

Kanske borde man kalla vissa av de sura uttycken för "Svenska krisbär" i stället.  Snart kommer bärsäsongen, och krusbärskräm är ju gott! Utan krus...🙂

21. jun, 2016

  I Hagaparken, anordnar Haga-Brunnsvikens vänner, sedan flera år en Haga-dag, någon gång under maj eller juni månad, med olika begivenheter. Picknick med sång och musik, tipspromenad, guidning vid olika sevärdigheter brukar stå på programmet.

Ofta ingår någon form av aktuellt tema. För år 2016 firas också att Haga-Brunnsvikens vänner fyller 28 år och att Kungliga Nationalstadsparken fyller 21 år.

I årets tema uppmärksammas speciellt Carl Jonas Love Almqvist. Tillsammans med Almqvistsällskapet uppförs en gratis sång- och musikföreställning ”Almqvist och kärleken”. Föreställningen som ges i Silvertältet, knyter an till Almqvists 150 års jubileum.

 

 Jag har inte själv besökt parken under någon Haga-dag. Men picknick förekom även under 1970-talet på Bellmansdagen. En trevlig begivenhet till en början men som tyvärr urartade på sluttampen. I övrigt har jag under åren gjort en och annan promenad med tillhörande besök i bl.a. fjärilshuset eller Bergianska.   

Som barn var jag ofta i Hagaparken. På ditvägen promenerade vi och på tillbakavägen fick vi ibland åka 3:ans spårvagn. Att få springa runt i ekotemplet och ”tjoa” var en då upplevelse.  Möjligheten att få se Hagasessorna  (hoppas de ursäktar ordvalet) var en förhoppning som dock inte infriades.  Men där fanns en lekplats och på vintern kunde man åka ”pulka” (på en gammal bricka).

Det enda som möjligen kunde slå spårvagnarna (7:an gick till Skansen), var kabelfel på 41:ans trådbuss.  Man hade enkla nöjen på den tiden.🙂

Andra Hagadagar

En Hagadag (Marknadsdag) förekommer även i stadsdelen Haga i Karlstad. Datum för årets begivenhet är den 29 oktober.

Hagadagarna kallas även ett fotbollsevenemang som arrangeras av IF Haga i Jönköping. Begivenheterna för 2017 är redan påbörjade.

6. jun, 2016

Den 6 juni är som bekant vår nationaldag. Vilket innebär att de som kan bör flagga.

Många  utan flaggstång har en fasadflagga på husväggen vid entrédörren, eller på balkongen. Små bordsflaggor är också vanliga. Till skillnad från liknande bordsdekorationer med majstång kan ju flaggorna användas vid fler tillfällen med firande. 

 

En annan trevlig flagga är den broderade enligt ovan. Broderiet är från Thyra Grafströms ateljé i Stockholm Bilden på flaggan kommer från Textilmuseet i Högbo, som numera är nedlagt.