Ekorrn satt i granen, ur sångboken "Nu ska vi sjunga". Omslagsbilden av boken kan ses nedan t.v.

Alice Tegnér 1864-1943, här vid pianot i sitt hem i Djursholm, 1932.
Hon har inte bara skrivit barnsånger. Hon har även medverkat vid redigeringen av allsånghäftet "Sjung svenska folk"(se krax23/6)

Många av illustrationerna till sångerna gjordes av Elsa Beskow, även hon boende i Djursholm. Många av Beskows illustrationer innehöll ekorrar, och även ett par av hennes sagor handlade om ekorrar.

En originalakvarell till Ekorrn satt i granen (1903), såldes 2014 genom Bukowskis. Se bilden längre ned på sidan.
Det kan även nämnas att fler akvareller har lämnats till försäljning under 2015, bl.a. illustrationer till Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Köpare hittills okänd. Jfr. tankar kring färg/farbror blå.

 Ovanstående bild känner väl de flesta igen från sångboken nu ska vi sjunga med  barnsånger av Alice Tegnér och med bilder av Elsa Beskow. Sångboken gavs ut först 1943 och har sedan förekommit i ett flertal nyutgåvor, senast 2004. Visan om ekorren publicerades första gången 1892 i sånghäfte nr 1 i serien Sjung med oss mamma.  finns även här och med noter här. Nedanstående bild visar häftet. I sångboken finns förstås även visan om "Mors lilla Olle."

Ett flertal musikinspelningar har också gjorts av sången, den första redan 1909. Visans originaltext omfattar endast en vers. Senare har två ytterligare verser tillkommit. Andra  versen redan på 1920-talet och den tredje betydligt senare. Båda dessa ytterligare verser är efterhandskonstruktioner som inte är skrivna av Tegnér. Visan kan höras här med Alice Babs och Titti.

Någon som verkligen kunde sjunga alltifrån falsksång som små barn,till att sjunga jazz var Lisbeth Bodin. Hennes versioner av Ekorrn är mycket populära. Ett utdrag ur radioprogrammet "Tisdagslåt, det värsta jag hört" eller Radiofy  finns här. Mer med Lisbeth Bodin finns förstås hos Youtube.

Alice Tegnér är också den 100+ mest spelade på radio. Någon av hennes visor har spelats totalt 2 908 gånger sedan 2012-12-05 och någon av dessa 53 låtar har spelats i snitt med ungefär 14 timmars mellanrum. På denna sida finns även länk till alla låtarna.

Mer musik samt fakta kan  erhållas hos Alice Tegnér-sällskapet och musikverket.

Ovanstående illustration av "ekorrn" (1903) har2014 sålts genom Bukowskis för 535.500 kr, köpare var Nationalmuseum.

Bilderna är ur ett häfte från 1909.

Kritik och åsikter

Det finns många åsikter och varianter beträffande texten. Många anser felaktigt att han fick syn på barnen, hoppade från tallegren eller stukade sitt lilla ben. Den rätta texten framgår ju av sångboken. Varför ödsla tid på något som lätt går att ta reda på!

Den andra versen skonas inte heller! Dessutom är källan mera oklar.  Ska det vara lilla tå, eller onda tå? Och bandage om, på eller kring svansen? Kanske min version är (medvetet) felaktig!Cool

Ett annat vanligt påstående eller att märka ord, är att anse att korren inte kan sitta i en gran och i nästa ögonblick hoppa på en tallegren.

Orsaken till lydelsen är väl främst att det ska rimma. I praktiken (och teorin) hoppade han säkert från granen till tallen. Men utan dessa synpunkter hade nog inte drygt 200 inlägg funnits bland stilövningarna.