Tankar kring färg

22. jun, 2015

Det är inte bara farbror blå (jfr 21/6) som är blåklädd (jfr 20/6) eller en blå gubbe! Inte heller  blåklinten som på dialekt även kallas blågubbe (jfr 19/6). 

Det finns ett flertal blå karaktärer, gubbar, typer eller figurer. Några är klassiska seriefigurer andra förekommer i sagans, filmens eller reklamens värld.  Ett flertal är rena blåskinn, andra har blå mundering (ofta som trikåer). Här tänker jag presentera några.

Blåmän

I äldre tider gjorde man inte alltid skillnad  mellan blått och svart. I fornsvenskan avsågs ibland ”blaman” vara synonymt med en mörkhyad person, i synnerhet en nordafrikan. Alla håller inte med om detta då det i Norra Afrika även finns en folkgrupp kallad Tuareger som ibland kallas ”det blå folket”, efter sina indigofärgade mantlar och turbaner som även kunde färga av sig på huden.   

 

Smurfar

Smurfarna eller Smurferna är små blå tomteliknande varelser som först förekom i en belgisk tecknad serie skapad under 1950-talet. Figurerna blev mycket populära under 1980-talet tack vare en Tv-serie och försäljning av de små plastfigurer som snabbt blev samlarobjekt bland barn och i viss mån även bland vuxna.  Smurfarna har förstås en egen hemsida och en egen kanal på Youtube samt förstås en egen smurflåt.

 

 

Fantomen

Superhjälten, Fantomen" (i original "The Phantom") skapades 1936 av Lee Falk och är idag en av världens mest populära äventyrsserier i synnerhet i Sverige, där serien har givits ut sedan 1950. Senare har även filmer och diverse spel givits ut.

 Fantomen bär mask och åtsmitande trikåer. Trikåerna är blå i Sverige, lila i USA och har internationellt sett även haft många andra färger. Ursprungligen var det tänkt att klädseln skulle vara grå då de första serierna tecknades i svartvitt.  Många har spekulerat över varför han alltid bar denna klädsel bl.a. sjunger Trazan & Barnarne om detta fenomen.

 

 

Stålmannen

Xxxxx

 

      

Barbaflink

Barbaflink var en av barnen i barbafamiljen. Barbaflink var en blå pojke med vetenskapliga ambitioner. Barbapapa ( den rosa huvudkaraktären) förekom  i en serie illustrerade barnböcker  under 1970-talet och gavs även ut som serietidning.

 

Kakmonstret

Kakmonstret är en av mupparna i  TV-serien Sesam. En lurvig blå figur som är besatt av kakor. Här är en liten snutt om lite mera mest med kakmonstret. Eller varför inte hans bästa bitar (c:a 30 min).

 

Ice King

Ice King är en av figurerna i äventyrsdags. En elak  blå kung som tillsammans med sin pingvin-armé försöker förstöra för de övriga figurerna i filmen.

 

Megamind

Ytterligare en elaking, Megamind är en blå superskurk i en animerad komedifilm från 2010. Här en trailer från filmen.

 

 

Mega Man

Mega Man är en fiktiv blå robot i en serie TV-spel  från 1987 och framåt.

 

 

Ursula

Den elaka havshäxan Ursula i den tecknade filmen Ariel, den lilla sjöjungfrun framställs i regel som blå. Här en liten filmsnutt. samt ytterligare en.

 

Anden i Lampan

Anden i den magiska lampan och som förekommer i den tecknade filmen om Aladdin är också blåfärgad. Filmen bygger (fri tolkning) på sagan i tusen och en natt. Här en liten filmsnutt där anden förekommer.

 

 

Den blå mannen

Den blå mannen är ett svenskt kortfilmsprojekt från 2012 av Crazy Pictures.

 

The Blue Man

The Blue Man är en science fiction roman från 1961.

 

 

Små blå män

Små blå män  (The wee free men)  är en fantasyroman för barn av Terry Pratchett, utgiven 2003. Boken finns även utgiven på svenska. 

 

The little blue man

The little blue man är en engelsk barnbok av Corbin Campbell. Ett utdrag ur boken finns att läsa här.

 

Blue Man group

The Blue Man Group är en organisation som framför kreativa föreställningar. På scenen uppträder medlemmarna  tre i taget. De är alltid klädda i svarta dräkter och blå masker och handskar. Bl.a. uppträdde de på melodifestivalen i Sverige år 2010

 

Animerade blå streckgubbar 

Blå gubbar förekommer i fler melodifestivaler. I melodifestivalen 2015 utgjorde dessa streckgubbar ett betydande inslag i Måns Zelmerlöws presentation av vinnarlåten Hero. Se ett utdrag här.

Reklamgubbe för Strepsils

Läkemedelsföretaget Strepsils reklamgubbe har i regel varit blå. Här är en liten reklamsnutt.

 

 

Iprenmannen

Ytterligare ett läkemedelsföretag gillar en blåklädd gubbe. Denne med en väst i form av en vit värktablett. Ipren använde under 10 års tid (1999-2011) reklamfilmen Iprenmannen, som sjunger visan med texten ”Jag är Ipren, den intelligenta värktabletten".  En filmsnutt kan ses här och en annan här

 

Vill man prova på att göra sig till ett blåskinn (dock inte ett sådant🙂), finns det alltid blått smink att köpa t.ex. här eller här eller kanske här. Vill du bli blå över hela kroppen, utan heltäckande kroppsmålning är kanske en blåstrumpa över hela kroppen det enklaste. En Zentai i form av blå kroppsstrumpa finns ju bl.a. här. Sådana blåa NA-gubbar har setts på stan och finns förevigade på Instagram. Men blått hår då?  Det får bli en annan historia!

 

21. jun, 2015

Farbror Blå förekommer i Elsa Beskows saga om Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin.

Farbror Blå är ju som namnet antyder blåklädd (se 20 juni), med både blå bonjour/jackett samt blå ytterrock med eller utan pellerin. Han hade även smala långbyxor med hälla under foten och hög hatt och ibland damasker, allt i Biedermeierstil.

Förebilden för farbror blå är Elsas morbror. När Elsa var 15 år dog hennes far och familjen fick sämre ekonomi. Modern tvingades att med sina 6 barn, flytta ihop med sin mamma, sina två systrar och en bror. Tillsammans blev de förebilder för figurerna i sagan. 

I likhet med tanterna förekommer idag namnet Farbror Blå som företagsnamn i ett flertal verksamheter, huvudsakligen inom kafé- och restaurangbranschen. På senare tid förekommer bilder på både textilier och porslin. Tre originalakvareller till Petter och Lottas jul, har annonserats ut av Bukowskis, farbror blå hugger en julgran, Petter och Lotta åker skidor samt farbror blå och kolaren. Alla med ett utropspris på lägst 60.000 kronor, business värre.

Farbror Blå är även en skämtsam benämning (slang) för polisen efter den blå uniformen samtidigt som det är en pastisch på sagofarbrorn. En annan liknande dysfemism, är Kling & Klang som ju är de klantiga, jagande och nitiska poliserna som förekommer i Pippi Långstrump. Om sådana poliser finns i verkligheten kan man ju fråga sig. En annan klantig polis är seriefiguren Bosse Byling.

Den blå polisuniformen uppstod 1850 vid en stor reorganisation av det dåvarande polisväsendet. Men redan 1835 hade en omorganisation av ordningsmakten gjorts. Tidigare bestod ordningen av  brandvakten samt Stadsvakten (korvarna) och separationsvakten (paltarna). 1835 beslutas att stadsvakten skall slås i hop med brandvakten.

Brandvakterna hade då öknamnet bygling efter den brandhake eller brandvaktssax (väktarsax) som de bar.  Brandhaken försågs med tiden med en bygel. Denna bygel var en saxliknande anordning med vilken de kunde gripa bråkstakar om halsen och hålla fast dem tills förstärkning anlände. Öknamnet förkortades senare till byling och kom att användas om Stockholms poliser även efter 1850, för att senare spridas vidare i landet. På landsorten var benämningen länge länsman eller landsfiskal.

Ett nyare slanguttryck är Aina som är s.k. Rinkebysvenska och kommer av det turkiska ordet för polis  ainaziz. 112-Aina kallas en humorserie i TV6. Programmet följer en polisstation i den fiktiva orten Hällby. Några avsnitt kan även ses på Youtube. Serien är inte populär hos polisen. Dock har polisen använt sig av en polisbil målad med Aina i en kampanj. I Trollhättan finns även andra som ståtar med en liknande bil. Det finns även en tjatig låt,112 vad gör du då, farbror blå,med koppling till 112-Aina.

Det finns även en musikgrupp med namnet Farbror Blå. Här finns ingen koppling till Aina, utan har en koppling till musikstilen blues. (se även 18/6)

20. jun, 2015

Blåklätt är ju ett annat ord för blåklinten och Kyanos var ju blåklädd. Historiskt sett var den blå färgen svår eller dyr att framställa och var därför förbehållet de förmögna.

Under 1600- och 1700-talet blev indigon tillgänglig även i Norden och med den uppstod en mängd  färgerier. Indigo är en kypfärg med en besvärlig framställningsprocess varför denna färgning till största delen var industriell och till en början Skrå-indelad.

Militär klädsel

Under 1620-talet fanns en målsättning att utrusta armén med enhetliga uniformer. Det kläde som behövdes tillverkades vid tiden i England och Holland. År 1668 stadgades att allt uniformskläde i fortsättningen skulle vara tillverkat i Sverige. Till en början färgades det färdiga tyget men allt eftersom tog färgningen av själva rudimentet (garnet) överhand. 1687 kom ett nytt reglemente. Enligt detta skulle infanteriet beklädas i blå färg. Denna uniform har betecknats som den ”äldre karolinska uniformen”. Liknande bestämmelser förekom även i övriga Europa men Sverige var det land som gick längst beträffande införandet. Det vi förknippar med Karolinerna är nog den uniformsrock som infördes 1706 och som benämns den ”yngre karolinska uniformen”.  Dessa rockar kallades allmänt för blårockar och blev sedan ett allmänt namn för personer klädda i blå uniform. Även utryck som de blå, i gossar blå eller de gamle blå förekom. Den blå färg som kallas karolinerblå  är något ljusare än den militärblå färg som tillkom senare och bl.a. förekommer i den uniform modell äldre (1886). Den militära uniformen har varit modell även för andra uniformer och benämningen blårock har bestått. En annan modernare benämning är väl farbror blå.

Blårockarna är även ett namn för en belgisk tecknad serie som handlar om amerikanska inbördeskriget. Här är det amerikanska blårockar det är fråga om.

Marina kläder

Det är främst inom marinen och deras klädpersedlar som blåa benämningar är tydligast.

Blåskjortan är ett blåfärgat bussarongliknande överdragsplagg av ylleboj, som infördes vid mitten av 1800-talet som plagg för örlogsbesättningen.

Blåbussarongen eller blåblus (sjömansblus)är en blå bussarong, som kallas så för att skiljas från den tidigare arbetsbussarongen som i regel var randig.

Blåtröja är ett kavajliknande plagg (stortröja är i princip vad vi idag kallar skepparkavaj). Blåtröja är även tidigare benämning på en s.k. blå livrock för vissa folkdräkter.  En modern blåtröja är den s.k. Nato-tröjan som är ett vanligt uniformsplagg både för militär, Polis och Tull.

Blåkoft är ett annat äldre dialektalt namn (Hälsingland) för en blå livrock eller långtröja. (SAOB 1881). En livrock/långtröja är en figursydd mansrock med mer eller mindre långa skört och knäppning och som till utseendet påminner om en Justaucorps.

Blåkrage kallades den skjorta som vi förknippar med sjömansskjorta med stor krage och som bars under blåskjortan

Blåjacka är en benämning på en matros, kadett, flottist (örlogssjöman). Blåjackor är även namnet på en operett, som även har filmats.

Blåskjorta och blåkrage, är i likhet med blåjacka även en skämtsam benämning på en örlogssjöman. Till skillnad från benämningen beckbyxa som enligt NF (nordisk familjebok) är en kofferdistsjöman (inom handelsflottan).

 Idag är beckbyxa motsatsen till landkrabba och betydligt finare att vara än förr och är även namn på en utmärkelse hos Roslagens Sjöfartsminnesförening som även firar Beckbyxans dag den 18 juli.

Beckbyxor kallades ursprungligen den yrkesgrupp som sysslade med drevning (kalfatring) för att täta nåten mellan bordläggningsplankorna på fartygsskrov. Detta gjordes med hjälp av tjära och beck och var ett mycket smutsigt och kladdigt arbete.  Det var vanligt att man tillverkade sina egna arbetsbyxor en tidig form av oljeställ.

Blå arbetarplagg

Under den senare delen av 1800-talet då bomullstyg blivit mera allmänt och syntetfärgen var ett billigare och enklare alternativ till indigon, samtidigt som industrialiseringen tog fart, fanns ett behov av arbetarplagg. Ett av de första plaggen som tillverkades av konfektionsindustrin var blåblusen.  Denna bussarong eller arbetsskjorta av blått sanforiserad blåtwills fick stor spridning bl.a. genom postorderföretaget Åhlén & Holm från 1899. Senare kom ett flertal varianter av blåställ.  

Blåblus är även ett namn på ett musikband som bildades 1972 med b.l.a. Björn Skifs. I USA kallades de Blue Swede.

Blåbyxor är ett vanlig svensk benämning på snickarbyxor eller blåjeans.  Snickarbyxor är en form av hängselbyxor med bröstlapp. Denna byxmodell var ett modeplagg på 1970-talet oavsett om de var i blåtyg eller inte. I USA kallas snickarbyxor för overalls. Den svenska blå overallen kallas i regel för blåställ.  Blåställ är i sin tur även ett namn på ett coverbandBlåjeansen kräver nog ett helt eget inlägg.

Ett samlingsnamn för dessa blåa arbetskläder, som idag har alla möjliga färger, är blåkläder. Blåkläder är tillsammans med Fristads och Björnkläder/Grolls stora företag inom denna bransch.

Här kan kanske tilläggas att under den kinesiska kulturrevolutionen skulle alla kineser bära den blå kinesiska arbetsdräkten. Vi gör det frivilligt!

Ja, jag ägde faktiskt ett par snickarbyxor på 70-talet.🙂

19. jun, 2015

Blåklinten (Cyanus segetum, eller tidigare Centaurea cyanus) är en blomma som knappast saknas i midsommarbuketten. Blåklint har även gett färg till den blå nyansen Kornblått (blåklintsblått). Den vilda blåklinten tidigare vanlig i rågåkrar, ansågs förr vara ett ogräs men är idag mera sällsynt.

Saften från kronbladen har förr ibland använts som blått bläck och med betmedlet alun har man fått fram en blå färg som kan användas för växtfärgning av ylle (dock inte särskilt hållbar).

 Färgordet  kornblå kommer av kornblomster, ett annat namn för blåklint. På engelska kallas blomman Cornflower, vilket även gett namn åt webbfärgen Cornflower BlueWebbfärgen är dock något ljusare än den traditionella färgen kornblå.

Kornblått på olika språk:

Svenska

Danska

Engelska

Tyska

Franska

Italienska

Kornblå

Kornblå

Cornflower blue

Kornblumen blau

Bleu bleuet

Blu fiordaliso

Blåklinten är nationalblomma för Estland och Tyskland. I Sverige är den Östergötlands landskapsblomma och partisymbol för Folkpartiet. Blåklinten var från början rösträttsrörelsens symbol. Rösträttsrörelsen startade i Östergötland och Folkpartiet tog därför Östergötlands landskapsblomma som symbol. Blåklinten var även årets växt 2013 samt har gett namn åt företaget Blåklintprodukter som saluför ekologiska produkter.

Svenska dialektala namn på blåklint

Blåkorn- Skåne  (fr da. blaakorn, förkortning av ett äldre blaakornblomst)

Duvestol – Blekinge, Skåne

Blålilja – Halland

Blå ringblomma – Bohuslän

Blåklätt – Södermanland

Blåhattar – Södermanland

Blåtopp – Södermanland

Blågubbe – Roslagen, Värmland

Båtsmanshattar – Gotland

Blå sästuppor – Mora, Dalarna

Blå bondtuppor – Dala Floda, Dalarna

Blåknopp

Etymologi

Cyanus i det vetenskapliga släktnamnet är latin och betyder blå. Denna betydelse har sin förklaring i romersk mytologi. Enligt denna hade gudinnan Flora, alla växters moder, hjälp av en fruktbarhetsdemon vid namn Kyanos från Kreta och som hade blå kläder. Kyanos älskade Flora så mycket att han försummade sig själv så till den grad att han en dag dog i ett hirsfält. Till minne av Kyanos  förvandlade Flora hans döda kropp till en blåklint.

Här är sången "Blått är mitt hårband"   om blåklinten ur Majas alfabet.

18. jun, 2015

Blåmåndagen kallas måndagen i stilla veckan eller påskveckan. Namnet kommer från tyskans "Blauer Montag", kanske från den tid då man under fastlagen klädde (sydtyska) kyrkor i blått, vilket i själva verket var svart. I äldre tider gjorde man ingen större skillnad mellan mörkblått och svart. Fastlagstiden var även en tid för karnevaler och upptåg varför denna måndag även kom att betraktas som en fridag. I danska och norska språket har dagen denna betydelse.

I engelska språket är blue (blå) en beskrivning av att vara nedstämd eller ledsen, vilket även har gett upphov till musikstilen blues. ”Blue monday” är på engelska synonymt med baksmälla.  

Blå måndag är även namnet på de blues- och jazzkvällar som Skansen anordnar under 8 måndagskvällar från den 29 juni till den 17 augusti. Det går även bra att ha med dansskorna då det är storbandsdans med Kronlunds orkester på Galejan.

 Många yngre förmågor som dansar swing, tar sig dit, så det kan gå livligt till. Dom brukar vara nyktra så någon "blue monday" är det nog inte på Skansen.🙂