22. jun, 2015

Blåa gubbar

Det är inte bara farbror blå (jfr 21/6) som är blåklädd (jfr 20/6) eller en blå gubbe! Inte heller  blåklinten som på dialekt även kallas blågubbe (jfr 19/6). 

Det finns ett flertal blå karaktärer, gubbar, typer eller figurer. Några är klassiska seriefigurer andra förekommer i sagans, filmens eller reklamens värld.  Ett flertal är rena blåskinn, andra har blå mundering (ofta som trikåer). Här tänker jag presentera några.

Blåmän

I äldre tider gjorde man inte alltid skillnad  mellan blått och svart. I fornsvenskan avsågs ibland ”blaman” vara synonymt med en mörkhyad person, i synnerhet en nordafrikan. Alla håller inte med om detta då det i Norra Afrika även finns en folkgrupp kallad Tuareger som ibland kallas ”det blå folket”, efter sina indigofärgade mantlar och turbaner som även kunde färga av sig på huden.   

 

Smurfar

Smurfarna eller Smurferna är små blå tomteliknande varelser som först förekom i en belgisk tecknad serie skapad under 1950-talet. Figurerna blev mycket populära under 1980-talet tack vare en Tv-serie och försäljning av de små plastfigurer som snabbt blev samlarobjekt bland barn och i viss mån även bland vuxna.  Smurfarna har förstås en egen hemsida och en egen kanal på Youtube samt förstås en egen smurflåt.

 

 

Fantomen

Superhjälten, Fantomen" (i original "The Phantom") skapades 1936 av Lee Falk och är idag en av världens mest populära äventyrsserier i synnerhet i Sverige, där serien har givits ut sedan 1950. Senare har även filmer och diverse spel givits ut.

 Fantomen bär mask och åtsmitande trikåer. Trikåerna är blå i Sverige, lila i USA och har internationellt sett även haft många andra färger. Ursprungligen var det tänkt att klädseln skulle vara grå då de första serierna tecknades i svartvitt.  Många har spekulerat över varför han alltid bar denna klädsel bl.a. sjunger Trazan & Barnarne om detta fenomen.

 

 

Stålmannen

Xxxxx

 

      

Barbaflink

Barbaflink var en av barnen i barbafamiljen. Barbaflink var en blå pojke med vetenskapliga ambitioner. Barbapapa ( den rosa huvudkaraktären) förekom  i en serie illustrerade barnböcker  under 1970-talet och gavs även ut som serietidning.