Tidigare krax

19. nov, 2015

Den 19 november har Elisabet namnsdag. Elisabet är ett av de allra vanligaste kvinnonamnen i Sverige, för närvarande på andra plats efter Maria, om man räknar även dem som har namnet som andranamn. Namnet har även gett upphov till ett antal namnformer och smeknamn. Många av dessa namn har flera stavningsvarianter.

Få kvinnonamn har gett upphov till så många stavningsvarianter, namnformer och smeknamn som Elisabet. Några namnformer är Elisaveta, Elisa, Elsa, Elsie, Lisbet och Lisa, men det finns fler. Ett ganska vanligt smeknamn är Bettan. Den engelska motsvarigheten till Bettan är Betty eller Betsy.

Gamla Bettan är en vanlig benämning, för en sliten trotjänare av teknisk karaktär, ofta en bil.  I England (och senare USA) var det före teknikens dagar vanligt att benämna ett trofast djur (vanligen häst) för Betsy eller old Betsy. I Sverige har Brunte använts på likande sätt. Betsy eller Betty har senare blivit något av ett slanguttryck för diverse gamla slitna saker. I Sverige har Betsy blivit Bettan

Skämtsamt brukar många äldre  (i England) kalla käppen, rullatorn eller rullstolen för ”Old Betsy” eller motsvarande. Galghumorn i USA:s dödsceller har gett den fruktade elektriska stolen ett flertal namn, ett av namnen är Old Betsy.  

Dawy Crocket

Dawy Crocket  namngav flera av sina gevär efter sin favoritsyster Betsy. Det mest kända första geväret kallades ”Old Betsy” och ett senare ”Pretty Betsy”. Crocket lär ha använt favoritgeväret vid slaget vid Alamo 1836, där han dog. Old Betsy har senare varit ett allmänt uttryck för gevär i USA. I Filmen om Dawy Crocket (1955) förekommer sången Old Betsy, det går att lyssna på den här. Det finns ytterligare en sång i samma anda "Sweet Betsy from Pike". Det går att lyssna på den här. eller här.

I den tecknade Disneyfilmen Robin Hood, finns armborstscenen, med uttrycket ”hon är säkrad/säker gamla bettan”.  I originalversionen heter den Old Betty.

Än jag då!

Har någon motsvarighet till Bettan förekommit i mitt liv? Javisst. Det mest tydliga exemplet är min gamla symaskin. En metallicgrön Huskvarna (1950-tal) som förvarades i en väska mellan användandet. En sann trotjänare köpt begagnad på 1970-talet. Lätt att använda och lätt att reparera och serva helt själv. 2004 gick det inte längre att hålla 50-åringen Bettan vid liv längre och hon ersattes av en dyr Bernina (med elektronik), som krånglade från första stund. Förr sydde jag gärna och ofta, idag endast i nödfall. 

Ett annat tydligt exempel är min PC. Min gamla tjockdator, hade jag i 10 år utan problem. Det enda orosmomentet var att fläkten mot slutet lät oroväckande. Den skrotades dock beroende på Windows XP, som inte längre uppdaterades och kunde vara en säkerhetsrisk. Den nya (tunna/bärbara) innehållande windows 8, har krånglat från första dagen, och det blir bara värre och värre, även den nya skrivaren har betett sig på samma sätt. Det är tydligt:

  • Att elektronik är alltför känsligt.
  • Att det inte är önskvärt/lönsamt (för tillverkarna) att de ska hålla länge.
  • Att användarna också tröttnar och köper nytt, då deras blodtryck tar skada.  

Min gamla  då svindyra, snart 20 år gamla kaffebryggare, håller än (?) men jag har i grovsoporna sett betydligt nyare hushållsapparater (max 3 år) som kasserats. Detta är ingen bra utveckling, men tillverkarna tänker varken på miljön, eller sopberget, verkar det som.😥

17. nov, 2015

Skyltar med varning för mobilzombies har den senaste tiden synts på flera ställen i Stockholm.

Det blir mer och mer vanligt att ständigt använda sin mobiltelefon. Till och med när man promenerar eller rör sig ute på sta´n. Tiden vi lägger på att kolla nätet i våra mobiler har mer än tredubblats på två år. Fenomenet är så vanligt att ordet mobilzombie kom upp på språkrådets nyordslista för 2014.

 

Risken för att både bli omkullknuffad av någon mobilupptagen person eller att själv bli det har blivit påtagligt. Eller rent av påkörd av något fordon.  En person som råkat ut för detta var Jacob Sempler som ramlade in i en cyklist och var nära att bli påkörd av en bil. Han arbetar på en reklambyrå och fick en idé till varningsskyltar för mobilzombies.  Skyltarna föreställer en man och en kvinna som promenerar med blickarna fästa vid sina mobiltelefoner. Reklambyrån har satt upp skyltarna på eget bevåg på flera platser i Stockholm. Enligt Trafikkontoret är det olaga affischering och det är oklart hur länge skyltarna får vara kvar.

 I andra länder finns samma problem. I den Kinesiska staden Chongqing har trottoarerna utformats för människor som inte kan slita sig från sina smarta telefoner.

Inte bara människor är fascinerade av mobiler. Det är även gorillor på Zoo. Här är en liten filmsnutt på detta fenomen. Man bör dock inte skoja med schimpanser med sin iPad.

 Hur mobilberoende är du?  Det finns några tester på nätet att prova. Här finns ett, och här är ytterligare ett. Det finns även appar som hjälper dig att bli av med mobilberoende. Eller kanske en bok i ämnet ”Mobikett en handbok för mobilzombies”.

Enligt Internetakuten finns det 6 faktorer som kan skapa ett mobilmissbruk.

Känslan att ha makt, oförutsedda överraskningar, enkelhet sociala belöningar, enkelhet, att det är gratis samt att det är roligt.

Har det gått riktigt långt kan man ha drabbats av nomofobi. D.v.s. en fobi mot att inte ständigt vara tillgänglig och uppkopplad mot nätet med mobiltelefonen (från engelskans nomophobia; sammandragning av no mobile phone phobia). Ordet dök upp på nyordslistan år 2012.

Det finns de som insett sitt beroende och gjort något åt det. Henrik Schyffert är en av dem.

Själv har jag nästan  blivit omkullknuffad av zombies vid flera tillfällen, och blivit utskälld för att ”inte se mig för”. Det verkar finnas en väjningsplikt, även mot bakom kommande ”mobiltrafik”. Ska man verkligen vänja sig vid detta?

Jag har för egen del inte en smartphone, utan en hederlig något äldre modell utan en massa extra finesser. Behöver jag dylika finns de att hämta i min PC.  Det går bra att vänta. Blir jag uppringd när jag rör mig på sta´n eller allmänna kommunikationer, ber jag att få ringa upp om  en stund. Ringer upp själv gör jag endast i nödfall. Jag tillämpar "mobikett".🙂    

Mina rim om mobilzombies har jag placerat på sidan mera rim.  

 

4. okt, 2015

Bullfest, bullfest hela dan, var en låt av Ulf Peder Olrog, och som ingick i Rosenbloms visor (1949). Sången sjöngs bl.a. av Sigge Fürst i Frukostklubben. Sången skulle knappast ha funnits utan kanelbullen.  Sången går att höra här eller här.  

50 år senare (1999) instiftades kanelbullens dag av hembakningsrådet.  Datum för denna temadag sattes till den 4 oktober. Hembakningsrådet fyllde 40 år (1959)  och man ville fira detta på något sätt och lanserade då kanelbullens dag. Det stora uppsvinget för Kanelbullens dag kom, först 2004 då organisationen genomförde ett stort antal aktiviteter för att uppmärksamma dagen. 2006 presenterades kanelbullen som svensk specialitet i EU-projektet Café Europa. Som temadag har Kanelbullen numera fått konkurrens av kardemummabullen (se krax 15/5).

Kanelbullens dag är en dag som bagerierna runt om i landet ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Trots att de sätter in extraresurser, har man svårt att hinna med.  Dagen kallas på skoj för kanelbullens nationaldag. Det är egentligen bara fettisdagen som kan mäta sig med kanelbullens dag. Det säljs cirka 8 miljoner kanelbullar på denna dag! En stor del av dessa konsumeras på fikarasten på våra arbetsplatser.

Den moderna kanelbullen skapades runt 1920. Då fanns varor som ransonerats under det första världskriget (1914-1918) åter tillbaka i butikerna igen. Varor som smör, sockervetemjöl och kanel var åter tillgängliga. På kaféerna och konditorierna  kunde man få en kopp kaffe och en kanelbulle och i bagerierna kunde man köpa kanelbullar. Men alla hade inte råd. Ingredienserna var dyra, därför blev bullen också för dyr för vanligt folk. Först i början av 1950-talet tog bullbakandet i hemmen fart på allvar då man hade bättre råd och kanelbullen var inte längre en lyxvara utan något vanligt folk kunde unna sig.

Hur bakar man då kanelbullar?  Förr bakade jag ofta kanelbullar, som jag frös in i mindre påsar för att ha att ta av, idag mera sällan. Det är dock inne att baka igen.

 I nyhetsmorgon i TV4 har man vid flera tillfällen bakat kanelbullar i rutan. Här kan man se hur man bakar de bästa kanelbullarna i Mitt kök. Rena kanelbullefrossan med hur man gör den perfekta kanelbullen kan ses här. En kanelbulletest har utförts av Robban som tar fika med kanelbullar på största allvar. I Göteborg har man testat färdigförpackade bullar. Kaffe och bullar tycker även Tage Danielsson är viktigt.

Det går att testa sina kanelbullekunskaper i en quiz (jfr krax 10/5), vad annars? Kanelbulle används dessutom ofta som en skämtsam benämning för snabel-a.

Till slut en liten limerick av Owe Thörnqvist som fanns på DN:s Namn och Nytt.

Kanelbullens dag i Karelen

Har nu ersatt Kanelbullespelen

Där man åt upp varann

Till dess alla försvann

Under sång… och var bra på kanelen

 

Versen uppskattas säkert av kanelbullepanelen🙂

13. aug, 2015

Ruskprick är i likhet med att angöra och anlöpa (jfr 11/8) en sjöterm, men är även ett dubbeltydigt ord och kan innebära olika saker.

En ruskprick eller kvastprick är en äldre typ av sjömärke som förr användes för att markera mindre grund och består oftast av en rödmålad stör, försedd med kvastar/ruskor i toppen. Prickar ingår i det svenska utprickningssystemet.

Ruskprick kallades förr en ruskig eller ryslig prick (typ). Ansågs vara ett lustigt dubbeltydigt ord med tanke på sjömärket, upphovet lär ha samband med sjörövare.

Ordet prick är här en skämtsam personbeteckning med betydelsen kurre, prisse etc. oftast i sammansättningar som glad livad, lustig, rolig, hygglig,  heders-, konstig eller som ovan, ”ruskig”.

Hasse Alfredsson som spelade fiskargubben Garbo i ”Att angöra en brygga”, förekommer även som figuren Ruskprick i Saltkråkefilmen, Skrållan, Ruskprick och Knorrhane från 1967.

Filmen är regisserad av Olle Hellbom och i rollerna som Knorrhane och Ruskprick syns Tage Danielsson och Hans Alfredson. Detta är det enda fall där Tage Danielsson medverkat som skådespelare i en film som inte regisserats av honom själv eller av Hans Alfredsson.

Astrid Lindgren har nog anspelat på dubbeltydligheten när hon namngav dessa filurer. Dock inga sjörövare, men väl smugglare. Knorrhane är en fisk, men ska nog i detta fall avse någon som knorrar eller gnäller.

Handlingen i filmen (här en trailer) utspelar sig på ön Kråkskär där två läskiga cigarettsmugglare uppehåller sig. Båten har försvunnit och smugglarna är väldigt rädda för hunden båtsman.

Ruskpricken kallas även Skaparverkstaden på Sjöhistoriska museet.

12. aug, 2015

Frågan är om de fyra ovana seglarna (jfr.11/8) ska sorteras under kategorin bryggseglare eller inte. Då menas inte försöket att segla båten ända in till bryggan utan att de i stället tillhör den kategori som skämtsamt kallas ”bryggseglare”.  Gissningsvis myntat av sjöbjörnar (inte djuret) om vissa landkrabbor (inte djuret) som innehar en större båt, som mestadels är förtöjd vid bryggan i hemmahamnen.    

Bryggseglare kallas även de personer som äger en radiostyrd modellbåt som företrädesvis manövreras från någon brygga.

Bryggseglare (alt. hamnseglare) är en vidareutvecklad marin klädstil inom det mode som kallas preppy. Beskrivs rätt bra hos slangopedia.

Bryggsegling, d.v.s. att bli kvar vid hemmabryggan, har de senaste 10 åren varit en stadigt ökande trend.  På vissa ställen är båthamnarna fyllda av vad många kallar flytande sommarstugor. Det verkar inte heller vara särskilt ”skämmit” och trängseln är stor i synnerhet på västkusten. Många kallar sig idag för hamnseglare och det finns också en bryggseglarklubb. De flesta bryggseglare seglar inte heller, de har en motorbåt.

Att ligga still i en båthamn med nästan total service, med duschar, toaletter, tvättstuga, butiker, restaurang etc. inom bekvämt avstånd, är detta det nya båtlivet? I mitt tycke är det nästan jämförbart med de som vistas hela semestern i sin husvagn på en och samma större campingplats.