8. jun, 2015

Skolavslutning

Gammaldags skolavslutning med syrener och ”den blomstertid nu kommer”, är det tillåtet?  I många skolor har psalmen för länge sedan bytts ut mot ”Idas sommarvisa”. Men rykten säger att den sången kan uppfattas som rasistisk.

Skolavslutningens utformning och hur den får vara har varit en het potatis i 15 år nu. I och med att kristendomen avskaffades som statsreligion i Sverige år 2000 och med argumentet religionsfrihet har diskussionen återkommit nästan varje år inför avslutningen.  2012 ansåg Skolverket att det går bra att ha skolavslutning i kyrkan om tonvikten lades på traditioner, dock helt utan religiösa inslag.  ”Blomstertiden” skulle kunna vara tillåten då den traditionsenligt var förknippad med skolavslutning. Åtminstone första versen.  Det har senare varit en hätsk debatt om detta och alliansen och Sverigedemokraterna har tagit upp frågan på nytt. Frågan är om det är tillåtet igen?

I Leksand där man under många år haft traditionella avslutningar med både kyrka och folkdräkt, har  sedan 5 år tillbaka ändrat inställning. I år är det Get Wet på Leksand Sommarland.  En rolig idé, faktiskt.

Nu är det snart sommarlov.🙂