Tidigare krax

28. dec, 2015

 Idag presenterades årets (2015) nyordslistaNyordslistan är en årlig lista på tidstypiska nybildade svenska ord och uttryck som ges ut av Språkrådet. Ett ord hamnar på listan om det är färskt i det svenska språket och om det fått ganska stor spridning. Det kan också ha varit aktuellt i samhällsdebatten eller förekommit i pressen under det gångna året. Nyordslistor har funnits sedan år 2000, men även böcker har givits ut i ämnet. Det går att lämna förslag till nyord.

Många av de senaste årens nyord är mer eller mindre influerade av det engelska språket (svengelska) och har i flera fall anknytnig till olika grad av mobilanvändande. Exempel på detta i årets lista är:

 • Rattsurfa- Använda mobiltelefon eller annan utrustning som begränsar uppmärksamheten vid bilkörning.
 • Svajpa - Styra till exempel en dator eller en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen.

Det finns även nyord som tidigare förekommit men som haft en annan betydelse. Som exempel kan nämnas:

 • Funkis- Som har att göra med (personer med) funktionsnedsättning. Förekommer både som adjektiv och som substantiv om en person med funktionsnedsättning.Tidigare var "funkis" detsamma som arkitekturbegreppet funktionalism.
 • Haffa- Ragga, stöta på. Tidigare innebar "haffa", fasttaga, infånga, frihetsberövas.

Hur många av årets nyord kan du? Här är några tester (Quiz) i ämnet:

Nyordslistan ska inte förväxlas med Svenska Akademiens ordlista (SAOL) som även den innehåller utvalda tidigare nyord. SAOL utkommer med jämna mellanrum. Den senaste upplagan nr 14 utkom i april i år. Denna utgåva innhåller ovanligt många nytillkomna ord, men även många s.k. utmönstrade (borttagna) ord. Tidigare utgåvor var nr 13 (år 2007) och nr 12 (år 1998). Den första utgåvan utkom redan år 1874. SAOL är en ordlista över det levande svenska ordförrådet och ska i sin tur inte förväxlas med SAOB, vilket tyvärr är ganska vanligt. SAOB innehåller en hel del gamla uppslagsord som man kan söka här.

Vad är då ett nyord? Nya ord eller nyspråk börjar i regel som modeord eller trendord och kan sammanfattas i termen neologism d.v.s. ett nybildat språkligt utryck eller ett gammalt ord eller uttryck använt i ny betydelse.

 

Att ordet funkis fått denna nya nedsättande betydelse  är mycket tråkigt, Finns för mycket av den varan redan! Ingen bra utvecklig alls

24. dec, 2015

 

I dag är det julafton. Vissa firar rent hysteriskt, andra inte alls. Själv tar jag det lugnt, det finns ingen orsak att julstressa.

Men jag har faktiskt laga förfall till att vara lite lat. Jag har nämligen drabbats av influensa med 39 graders feber som följd. Att jag själv eller någon i familjen blir sjuk har visat sig vara en jultradition.

Att jag trots allt presterat nedanstående text beror nog på att en del faktiskt är förberett. Jag har julfuskat.❤🙂

Jag ser kanske på Karl-Bertil Jonssons julafton på TV. Det går inte att visa filmen på Youtube på grund av upphovsrättsliga skäl, men ett sammandrag finns här. 

 

 

Den utbytta bilden ovan är tecknad av Björn Berg.Tidigare bild visas längre ned på sidan. 

Karl-Bertil fyller förresten fyrtio! Sedan 1975 har SVT varje julafton visat Per Åhlins och Tage Danielssons film om den idealistiske pojken som tar lagen i egna händer. Nu ges sagan ut på nytt i bokform; en jubileumsupplaga med Per Åhlins personliga berättelse om filmens kreativa och tidspressade tillblivelse och med filmens kompletta storyboard som extra bonusmaterial. Kanske jag bläddrar i den, jag har faktiskt köpt den. Ett nostalgianfall kanske?

Annars kan man ju lyssna på lite julmusik. Varför inte med Celine Dion, eller Mariah Carey (4 min vardera) eller ett album med Elvis (30 min). Amerikansk nostalgi med bjällerklang (52 min) tillhör inte mina favoriter, men kanske tilltalar någon annan.

Bilden  ovan med den tidigare julhälsningen, är faktiskt en disktrasa, mönstret finns visst även som julpapper🙂

God jul, här kommer en julhälsning på olika språk.

Norska

God Jul

Danska

Glædelig Jul

Isländska

Gledhileg jól

Färöiska

Gledhilig jol

(Grönland)

Juullimi Ukiortaassamilu Pilluarit

Finska

Hyvää Joulua

Estniska

Ruumsaid Juulup

Lettiska

Priecigus Ziemassvetkus

Lituenska

Linksmu Kaledu

Polska

Wesolych Swiat

Tyska

Fröhliche Weihnachten

Italienska

Buon Natale

Spanska

Feliz Navidad

Baskiska

Eguberri On

Portugisiska

Feliz Natal

Nederländska

Hartelijke Kerstroeten

Holländska

Vrolijk Kerstfeest

Flamländska

Zalig Kerstfeest

Engelska

Merry Christmas

(Belgien)

Vrolijke Kerstmis

Franska

Joyeux Noël

Grekiska

Kala Christouyenna

Ryska

Schastlivogo Rozhdestva

Makedonska

Srekan Bozik

Serbiska

Sretan Bozic

Kroatiska

Sretan Bozic

Bulgariska

Tchestita Koleda

Albanska

Gezur Krislinjden

Slovenska

Vesele Bozicne

Tjeckiska

Veselé Vánoce

kurdiska

Seva piroz sahibe

Farsi

Sal-e no mubarak

Turkiska

Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun

(Indonesien)

Selamat Hari Natal

Filippinska

Maligayang Pasko

(Hawaii)

Mele Kalikimaka

Tagalog

Maligayamg Pasko

14. dec, 2015

Idag inleds ”gubbveckan”. Men vad är en gubbvecka?

Den s.k. fruntimmersveckan känner vi nog alla till. Det är ju den vecka i juli som innehåller hela 6 kvinnonamn i rad. Vilket faktiskt förekommit i samtliga våra kända svenska namnlängder. Gubbveckan innehåller idag 10 mansnamn i obruten följd. Den har även i likhet med fruntimmersveckan varit tämligen oförändrad. Gubbveckan infaller mellan Lucia (13/12) och julafton (24/12).

När man ser namnen, verkar de (med något undantag) lite gubbiga (föråldrade). ”Fruntimmersnamnen” har hållit sig bättre. Nog är Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina mer gångbara än idag. Som jag ser det moderniserades mansnamnen rejält 1901, medan kvinnonamnen varit samma som förr.  

Datum

Namnlängd 2001

Namnlängd 1901

Tidigare

14 december

Sten, Sixten

Sten

Isidor

15 december

Gottfrid

Gottfrid

Ireneus

16 december

Assar

Assar

Lazarus

17 december

Stig

Inge

Ignatius

18 december

Abraham

Abraham

Abraham

19 december

Isak

Isak

Isak

20 december

Israel, Moses

Israel

Jakob

21 december

Tomas

Tomas

Tomas

22 december

Natanael, Jonatan

Natanael

Josef

23 december

Adam

Adam

Israel

24 december

 

 

Adam

Anm) I 1986 och 1993 års namnlängd förekom något enstaka flicknamn, dock tillsamman med ett pojknamn. Å andra sidan förekom i dessa namnlängder enstaka pojknamn i fruntimmersveckan.

10 ynka dagar med endast mansnamn, annat var det förr!  I 1901 års almanacka/namnlängd utgjorde mansnamnen 60% av namnen. I tidigare namnlängd var mansnamnen ännu fler. Kvinnonamnen utgjorde där, i snitt 5 st/månad. Om man undantar märkesdagar och kvinnonamn fanns det förutom ovanstående period, ytterligare perioder med 10 eller fler mansnamn i obruten följd. Några exempel på detta:

Den tidigare gamla namnlängden (före 1901).

 • 10 namn  8/1 - 17/1
 • 10 namn  26/3 – 4/4
 • 14 namn  6/4 – 19 /4
 • 12 namn  1/6 – 12/6
 • 13 namn  24/9 – 6/10
 • 17 namn  2/11 – 18/11

Ur 1901 års namnlängd (1901- 1985)

 • 12 namn 1/6 – 12/6

Hur har då män uppfattat ”gubbveckan”? Av de män som uppmärksammat att den för huvud taget finns har många påtalat att fruntimren minsann firas med tårtkalas, men själva får minsann ingen tårta i syrenbersån. Gubbveckan sammanfaller ju med en hektisk tid inför julen. Vem har tid att fira då med allt julstök som förekommer. Några har nog trots allt smygfestat🙂

SMHI har faktiskt uppmärksammat gubbvädret för 2015.

Det finns andra veckor som har benämnts gubbvecka. Den inledande veckan för älgjakten har tidigare kallats så, liksom nobelveckan (i oktober) när nobelpristagarna utses. Men även de ytterligare dagar semester som personer över 40 års ålder fått (gäller främst stat och kommun) har av protesterande yngre personer benämnts så.  

Så inne som det är med alla  kak- och tårtbak och jippon omkring detta kanske någon instans  kan komma på några recept på några trevliga ”gubbtårtor”. Napoleonbakelse  och Gustav Adolfsbakelse  finns ju förstås men det är fel  namn och datum. Gubbröra finns ju också, men tårta smäller högre!

Andra bakverk kopplade till män  finns förstås, som att skånsk äppelkaka hör till Mårtengåsfirande.  Andra bakverk är firande av speciella personer, fast här gäller ju efternamnet, som exempel runebergstårtan  (en bakelse) i Finland eller polhemsbakelsen på Gotland.

Unna Gottfrid och de andra namnsdagsbarnen lite frid med lite gott, de är dom väl värda.🙂

PS. Språk och Folkminnen kallar veckan för gubbtian.     

27. nov, 2015

Fredagen den 13 november (för två veckor sedan) var en osedvanligt svart fredag med hemska terrordåd i Paris

Andra dagar som benämnts som svarta fredagar är:

Fredagen den 18 november 1910, när ett hundratals kvinnor med Emmeline Pankhurst i spetsen, demonstrerade utanför parlamentet i London i protest mot att ett förslag om kvinnlig rösträtt avvisats. Demonstrationen urartade i kravaller och  över 100 kvinnor arresterades och misshandlades av polisen.

Fredagen den 13 maj 1927, kollapsade den tyska aktiemarknaden och har benämnts som den svarta fredagen. Efter förlusten i första världskriget befann sig Tyskland i ett ekonomiskt kaos med galopperande inflation. Vid mitten av 1920-talet spekulerade många ohämmat i aktier och finansbubblan sprack. Detta var det första varslet om den ekonomiska depression som drabbade hela världen under 1930-talet. Händelsen anses även vara avgörande för Adolf Hitlers ”framgångar”.

Fredagen den 15 juli 1927, inföll julirevolten, som även kallades svarta fredagen, när Österrikisk polis dödade 84 demonstranter och över 600 personer skadades.

Black Friday idag

Själva uttrycket Black Friday har dock en helt annan innebörd.  I USA avser det den dag som infaller dagen efter Thanksgiving d.v.s. den 4:e torsdagen i november (i år den 27/11). Denna fredag fungerar i praktiken som en klämdag som möjliggör 4 dagars ledighet. I och med denna ledighet kom dagen att bli den största shopping- och senare även readag i USA.  En av förklaringarna till namnet är att många butiker gick från förlust (rött) till vinst (svart) just denna dag. Dagen är även den inledande starten för julhandeln som pågår till och med paniklördagen.

Denna tradition började på några få platser i USA under 1960-talet och är idag allmänt  förekommande i hela USA. Det hela har följts upp av handeln på internet med fenomenet Cyber Monday med billigare priser på nätet. Dagarna tycks nästan kollidera med temadagen en köpfri dag som infaller den sista lördagen i november (i år den 28/11).

Black Friday och Cyber Monday dök upp i Sverige år 2013 när några svenska elektronikföretag och butikskedjor testade konceptet med diverse specialerbjudanden. Redan året därpå var det massor med butiker som hakade på och fenomenet var ett faktum. Det är idag det tredje året som bl.a. Elgiganten har Black Friday-rea och förra året fördubblade de sin försäljning den dagen. I år (2015) är det nästan köphysteri och ett stort antal butiker har hakat på med erbjudanden under flera dagar. Black Monday har blivit Black Weekend.  Om denna helg kommer att konkurrera ut mellandagsrean återstår att se.   

Inte alla uppskattar köphetsen. Organisationen Svenska Freds har en egen black Friday-kampanj med ett helt annat syfte och står med all säkerhet närmare den köpfria dagen.

Själv fick jag direktreklam (mail) från 7 olika företag med erbjudanden inför Cyber Monday. Vissa kändes nästan hotfulla i sin framtoning. Gradera upp dig till Windows 10 nu, det är din sista chans… annars!   Det fick inte mig att nappa på något enda.. Tvärtom…😠

 

24. nov, 2015

 Varje år sedan 1988 har HUI (Handelns utredningsinstitut) utsett årets julklapp, som i år blev robotdammsugaren. Varje år har även valet av julklapp väckt starka reaktioner, årets val mer än någonsin tidigare, en riktig flopp faktiskt.

I år har det som vanligt spekulerats friskt i vilken produkt det ska bli. Enligt Bra Odds har donation för välgörenhet, smart watch, kolsyremaskin och kapselmaskin för kaffe toppat listan.

Både TT och TNS-Sifo har frågat svenska folket om vad som kommer att bli årets julklapp. De flesta skulle ha föredragit någon form av välgörenhet. När TT frågar folk på stan får HUI tummen ner. "Tramsig", "opraktisk", "superonödig", bättre att dammsuga själv", lyder några av omdömena. Bistånd hade varit bättre, anser flera.

 

I Sifos undersökning deltog 1080 personer. Topp 3 listan är följande:

1. En gåva för att hjälpa människor på flykt: 42 %

2. Smarta klockor: 12 %

3. Drönare (för privat bruk): 8 %

Även UNHCR har frågat svenska folket, samma sak, även här stod välgörenhet högst upp på listan.  Rädda barnen anser att vi ska ge ingenting som julklappPlan Sverige har en liten kort filmsnutt där  Kjell Bergqvist  lackar ur på årets julklapp.

Hur har då HUI resonerat?

För att en produkt ska kunna bli utsedd till Årets Julklapp ska ett eller flera av kriterier uppfyllas. Enligt HUI uppfyller dammsugaren alla tre kriterier:

 • Robotdammsugaren representerar den tid vi lever i 
  Det har länge talats om det smarta hemmet och nu kan vi på riktigt säga att vi är där. Innovativ teknik driver på robotiseringen i samhället och med dagens tidspress söker vi verktyg som kan underlätta i vardagen. Robotdammsugaren kombinerar efterfrågan på hjälpredor i vardagen med ett starkt fokus på hemmet. 

 • Robotdammsugaren säljs i många exemplar
  Robotdammsugaren växer i popularitet och funktionerna blir ständigt bättre. Fler och fler inser nyttan med en automatisk dammsugare. Redan i fjol sågs ett ökat intresse, men det är först i år vi har sett den riktiga försäljningsboomen. De säljs i många exemplar och finns i olika prisklasser och modeller.

 • Robotdammsugaren har fått ett nyväckt intresse
  De första robotdammsugarna dök upp runt år 2000. De första modellerna på marknaden gav varierande städresultat. Men de moderna versionerna på marknaden idag har mognat, förbättrats kvalitetsmässigt och motsvarar bättre konsumenternas förväntningar och behov..

Och därmed packas roboten upp ! Den har naturligtvis testats av olika instanser. Bla. av IDG, Test.se, Råd och rön samt Robotnyheter.

En robotdammsugare är dyr. Dessutom kräver den stora ytor för att fungera bra. Detta innebär att man bör ha en god ekonomi för att klara skivan.  Eller är det ett alternativ till RUT? Har du pengar som gräs väljer du förstås en robot till golven och en robot till gräsmattan. Kanske kan dom kombineras? Åtminstonde ser de snarlika ut.

2008 års julklapp var en upplevelse, kanske dock inte som  Parlamentets deltagare   uppfattade det.

Men barnen då!

På barnens önskelista över dyra klappar, står även en eldriven platta på två hjul, en slags elektrisk skateboard eller Minisegway.  Den kallas även hoverboard, airboardswagway, walkcar eller balansskoter och har blivit den senaste trendprylen världen över, framför allt bland barn. Det förekommer en del test, tricks och annat på nätet. Men den anses farlig och Elsäkerhetsverket har gått ut med en varning.

 

Nobba dyra klappar och satsa på ingenting . Måste du trots allt köpa något, välj en klassiker, som 1999 års julklapp, nämligen en bok. Passar både stora och små.🙂